Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Bahnhof stänger Lexbase – ”säkerheten fungerar inte”

Foto: Per Larsson / TT

Internetleverantören Bahnhof stängde på onsdagskvällen den kritiserade sajten Lexbase. Åtgärden vidtogs eftersom Bahnhof noterat att kontouppgifter som personer lagt in via betaltjänsten Paypal, när de köpt domar, kan ha kommit i orätta händer.

Internetleverantörens kommunikatör Jon Jordås säger till DN att man gör detta då säkerheten på Lexbase inte fungerar.

– Det är främst av omsorg om de personer som varit inne på Lexbase och köpt domar eller andra uppgifter som vi stängt sajten – vi ”drog ut sladden”, helt enkelt. Dessa personer har betalat för det de handlat med med kort och då via Paypal lämnat kontouppgifter som vi befarar att obehöriga kan ha kommit över. Vårt råd till den som handlat är att kontakta sin bank för att kontrollera rörelserna på kontot, säger Jon Jordås.

Han understryker att stängningen inte är att betrakta som varken juridiskt eller etiskt betingad.

– Vi håller igång servrar för en kund så länge den följer svensk lag. Efter vad vi förstår har inget olagligt skett som kan lastas Lexbase. Men säkerheten fungerar inte. Och då ingriper vi, säger han.

Jordås berättar att Bahnhofs teknikavdelning sedan lunchtid på onsdagen noterat att Lexbasesajten utsatts för omfattande hackningsförsök. Det är inte uteslutet att sajten kan komma att öppnas igen, när väl ”hålen täppts till”.

– Problemet just nu är att vi inte kunnat komma i kontakt med Lexbase. Vi fortsätter söka dem, säger Jon Jordås.

Bahnhofs styrelseordförande Andreas Norman säger i ett pressmeddelande att säkerheten på sajten är något som ”Lexbase helt och hållet ansvarar för själva”.

”Vi tillhandahåller uteslutande serverplats och uppkoppling till internet. Däremot kan vi inte acceptera rent brottsliga handlingar, som hackerangrepp inriktade på att fånga upp betalinformation. När våra kunders tjänster drabbar tredje part måste vi agera”, säger Norman vidare.

Lexbase

Webbplatsen Lexbase, via vilken man kan söka efter och ladda ner domar och andra uppgifter om personer och företag som varit föremål för juridisk prövning i svensk domstol, presenterades i höstas. Den 27 januari inleddes den kommersiella driften.

Har grannen fällts för våldtäkt? Hur många dömda finns på gatan där du bor? Har företaget du anlitar fällts för dubbel bokföring? Den typen av uppgifter levereras av Lexbase, som tar betalt för tjänsterna.

Förutom att söka på namn eller personnummer, alternativt organisationsnummer kan användaren på en karta även söka på en specifik gatuadress eller område. Domarna är där markerade som röda prickar – domsluten kan sedan laddas hem i sin helhet.

Källa: DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.