Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bakgrund: DN:s granskning av AP-fonderna

DN har granskat de sex AP-fonderna som förvaltar svenska folkets pensionspengar. Granskningen visar vanor som andra offentliganställda bara kan drömma om.

Höga löner: Den högsta månadslönen är 301 000 kronor (Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden). Mer än var tredje anställd tjänar mer än 100 000 kronor i månaden.

Fester: Alkohol förekommer ofta. Bland annat arrangerar första och fjärde AP-fonderna pubkvällar med alkohol betald med skattepengar. Där finns förråd med varor.

Gåvor: På AP-fonderna förekommer gåvor till anställda och styrelsemedlemmar som bland annat köpts på Systembolaget med skattemedel.

Hotell och middagar: När fondernas tjänstemän reser i världen bor de ofta på lyxhotell och reser i affärsklass.

Privat sjukvård: Alla anställda erbjuds privat sjukvårdsförsäkring för att slippa köer i den offentliga vården.

Kreditkort: Trots Mona Salin-affären förekommer många kreditkort till anställda som betalas direkt av fonderna. Först i efterhand betalas privata inköp.

Dyra konferenser: I Italien bokades en guidad tur i vingårdarna. En annan konferens på Island gick på totalt nästan 700 000 kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.