Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Bakgrund Turkmenistan: Centralasiens Nordkorea

Den turkmenske ledaren Gurbangaly Berdymuchammedov med Vladimir Putin i november 2015.
Den turkmenske ledaren Gurbangaly Berdymuchammedov med Vladimir Putin i november 2015. Foto: Alexei Druzhinin/AFP

Orden ”bisarrt” och ”Nordkorea” återkommer ständigt i beskrivningar av Turkmenistan, ett av världens minst fria länder.

– Det är en diktatur helt i klass med Nordkorea, en helt stängd stat med ett i princip obefintligt civilsamhälle där människorättsförsvarare tvingas i exil eller sätts i fängelse, säger Robert Hårdh, chef för människorättsorganisationen Civil Rights Defenders.

Den mycket speciella, genomkorrupta miljön gör att det finns många varningsklockor för den som vill bedriva handel där, anser han.

– Det finns väldigt många fällor att falla i, säger Hårdh.

Han understryker att handel i sig är bra men inte får ske på bekostnad av de mänskliga rättigheterna.

Om inte läget vore så allvarligt skulle många bisarra historier från landet vara dråpliga. Förre diktatorn Saparmurat Nijazov kallades ”Alla turkmeners fader” — Turkmenbasji, samma som den nu aktuella textilfabriken. ”Turkmenbasji” var också vad han döpte om både staden Krasnovodsk och månaden januari till. Månaden april döptes om efter hans mor.

Efterträdaren Gurbanguly Berdymuchammedov lät i december 4.166 personer sjunga en dikt han själv skrivit för att hamna i Guinness rekordbok. I fjol lät han också avtäcka en guldstaty av sig själv till häst ovanpå en marmorpelare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.