Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bank provar helgöppet

Kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö välkomnar kunder på lördagar. I morgon är det slut på traditionen med att alla storbanker har stängt på helgerna. I ett försök ska Swedbank ha öppet även på lördagar.

- Vi är först, men vi blir säkert inte ensamma, säger Kjell Hedman, Sverigechef på Swedbank.

Swedbanks försök är ett resultat av att kundundersökningar visar att man vill att bankkontoren ska vara mer lättillgängliga. Att banken stänger klockan tre på eftermiddagen känns allt mindre som en självklarhet.

- Vi har prövat att ha öppet till klockan 18 vid ett 60-tal bankkontor och det har givit mersmak. Det är många kunder som kommer in under timmarna mellan klockan 15 och 18. Jag var lite tveksam till hur det skulle bli på fredagseftermiddagarna, men vi har haft många som besökt kontoren också vid den tiden. Att ha lördagsöppet känns som ett naturligt steg för oss. Vårt mål är att vara ledande på service, säger Kjell Hedman.

Swedbank börjar med att ha öppet på tre kontor. Ett i Stockholm, ett i Göteborg och ett i Malmö. Det är kontor som ligger där det passerar mycket folk.

Om försöket slår väl ut så blir det lördagsöppet på fler kontor under det här året. När och i vilken omfattning kan Kjell Hedman inte svara på ännu. Swedbank har drygt 470 kontor och det är i första hand i de stora städerna i lägen med stora kundströmmar som lördagsöppet kan bli aktuellt.

Jag är lite spänd på hur det ska utveckla sig och vi får ge det tid. Det kan ta tid för kunderna att vänja sig. Men före årets slut ska vi ha gjort en utvärdering, säger han.
Att bankerna har öppet på vardagar till klockan tre har varit en sanning länge, men nu har alltfler börjat med kvällsöppet. Ett tag fanns också en tydlig strävan att kunderna skulle lämna kontoren och göra sina affärer via internet. Swedbank har 2,3 miljoner kunder anslutna till sina internettjänster.

Kjell Hedman är övertygad om att den trenden har vänt. Kunderna kommer tillbaka till kontoren.

Människors privatekonomi har blivit mer och mer komplicerad och då vill man möta en person man kan tala med. Att frågorna är komplicerade gör också att det kan vara svårt att hinna med dem under en lunchrast, säger han. Swedbank är hittills den enda banken som prövar lördagsöppet.

För konsumenterna är det bra. Det finns alltid en grupp som vill ha direktkontakt och inte ser internet som ett alternativ, säger Kicki Westerståhl som är chef för Konsumenternas bank och finansbyrå.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.