Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Bankchefer: Kontanter historia inom tio år

Other: Fredrik Sandberg/TT

Sedlar och mynt kan bli historia inom tio år, tror flera höga bankföreträdare som samlats på Världsekonomiskt forum. En av kontanthanteringens förmodade dödgrävare kallas virtuell valuta.

Kontanternas 2.600-åriga era kan vara över tidigare än de flesta tror. Det var slutsatsen hos höga finansmarknadsföreträdare på Världsekonomiskt forum i Davos i samband med att Internationella valutafonden, IMF, presenterade en ny rapport om så kallade virtuella valutor, det vill säga pengar som digitala ettor och nollor, inte som sedlar och mynt.

Den snabba digitaliseringen gör sannolikt kontanthanteringen till historia inom tio år, förutspådde bland andra John Cryan, vide vd på Deutsche Bank, skriver nyhetstjänsten Euractive.

– Det är förskräckligt ineffektivt, sade han.

Dan Schulman, vd för Paypal, som är en av de ledande internetbaserade utmanarna i finanssektorn, noterade att 85 procent av alla transaktioner i världen visserligen ännu sker med kontanter – antalet, alltså, inte det sammanlagda värdet – men fastslog:

– Pengarna digitaliseras nu framför våra ögon. Det är oundvikligt att den här processen äger rum, även om vi har en lång väg att gå.

IMF:s chef Christine Lagarde sammanfattade rapportens slutsatser med att såväl löften som hot väntar:

En övergång till virtuella pengar skulle kunna innebära ”oerhört stora fördelar”, exempelvis för att nå ut med pengar till människor som bor i avlägsna områden.

Men eftersom det ännu inte finns några regler för hanteringen skulle digitala valutor kunna bli ett viktigt verktyg för brottslingar. Och om tekniken utvecklas väldigt snabbt kan den finansiella stabiliteten hotas.

Centralt för den här utvecklingen är den så kallade blockkedjetekniken. Den har kallats ett av de största tekniska genombrotten sedan internet kom. Den kan enkelt uttryckt liknas vid en decentraliserad journal som håller reda på alla transaktioner i ett nätverk. Alla nätverkets deltagare, eller snarare deras datorer, verifierar överföringarna i realtid. Därför behövs inte en tredje part, exempelvis en centralbank, för att verifiera transaktionerna.

En av blockkedjeteknikens första tillämpningar är virtuella valutor, eller kryptovalutor, av vilka Bitcoin är den mest kända.

De virtuella valutornas sammanlagda marknadsvärde beräknas i dag till drygt 50 miljarder kronor, vilket är en droppe i finanshavet. Men en del kreditinstitut har nu börjat undersöka potentialen. Kreditkortsföretaget Visa överväger till exempel att använda blockkedjetekniken som ett alternativ vid penningöverföringar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.