Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Banker nekar pengar från EU-migranter

Foto: Magnus Hallgren

Sven Hovmöller hjälper EU-migranter att sälja tidningar så att de ska slippa tigga på gatan. Men affärsbankernas vägran att ta emot kontanter sätter nu käppar i hjulen för arbetet. Han nekas sätta in 180.000 kronor som behövs för att kunna betala tryckerikostnaderna.

Riksbanken trycker nya sedlar och mynt för 150 miljoner kronor. Samtidigt vägras Sven Hovmöller, professor i kemi vid Stockholms universitet, som hjälper EU-migranter i Stockholm sätta in 180 000 kronor på banken. Nu undrar han om svenska kontanter över huvudtaget har något värde.

– Riksbankschefen Stefan Ingves pratar sig varm över de nya sedlar och mynt som ska ut på marknaden. Men trots att jag varit kund i Nordea i nära 50 år och är förmånskund, och den förening jag är aktiv i har ett bankgiro i Handelsbanken, kan jag inte sätta in 180.000 kronor, säger Sven Hovmöller.

Pengarna ska gå till att betala ett tryckeri i Norge som trycker tidningen Sofia Z4515 som EU-migranterna i Stockholm säljer. Migranterna betalar 25 kronor per tidning och säljer den sedan för 100 kronor. Mellanskillnaden får de behålla. Kontanterna Sven Hovmöller vill sätta in i någon av de svenska bankerna är i vitt skiftande valörer.

– Tidningsförsäljningen startade för två veckor sedan och den går mycket bra. Enbart i Stockholm har vi sålt nära 8.000 exemplar, säger Sven Hovmöller.

Han är vice ordförande i föreningen HEM, Hemlösa EU-Migranter. Tidningsförsäljningen startade för att få upp tiggarna från den förnedrande positionen att sitta på gatan och be om pengar och den är ett samarbete med Folk er Folk i Norge, förklarar han.

– Men i samma stund sedlarna når den enskilde har de dock förlorat i värde, då ingen annan tycks vilja veta av dem. Ute i butikerna är det mest kortbetalning som gäller. Jag vill bara sätta in mina pengar och förvandla dem till ettor och nollor i någon av de svenska bankerna, säger han.

En av bankerna han kontaktat hänvisar till en automat där det går att sätta in 10 000 kronor i veckan.

– Det skulle ta 18 veckor att bli av med kontanterna men i och med att det ständigt kommer in nya pengar från tidningshanteringen tar det aldrig slut, noterar Sven Hovmöller krasst.

Johan Wallqvist, presschef på Handelsbanken konstaterar att varje kontor fattar sina egna beslut och en så pass stor summa i småpengar kan vara svår att hantera.

– Men visst går det att hitta en lösning men det kan ta några dagar att ordna. Det underlättar givetvis om man är helkund i banken, säger han och poängterar att det som tar tid är att bankerna måste följa lagen om penningtvätt.

Sven Hovmöller har dock till sist hittat en lösning där han kan förvara pengarna säkert.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.