Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-07 09:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/banker-och-polis-utokar-samarbete-om-penningtvatt/

Ekonomi

Banker och polis utökar samarbete om penningtvätt

Foto: Anders Malmberg

Polisen och storbankerna ska växla upp jakten på penningtvättare. Med hjälp av ett bredare informationsutbyte ska möjligheten att komma åt och förebygga organiserad brottslighet bli större, tror man. 

Polismyndigheten och de fem största bankerna i Sverige – Handelsbanken, Danske Bank, Nordea, Swedbank och SEB – ska bli bättre på att dela information om penningtvätt med varandra. Satsningen görs inom ramen för projektet Samlit som är ett initiativ från bankerna.

– I nuvarande läge så kommer det förfrågningar om penningtvätt från polisen till varje enskild bank. Men genom att arbeta som större grupp så tror vi att man skulle kunna uppnå väsentliga resultat, säger Martin Johansson, senior rådgivare på SEB och ansvarig från bankens sida.

Tanken är att de fem bankerna och underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning ska mötas varannan vecka för att utbyta information om nya tillvägagångssätt, brottstyper eller andra mönster man ser kring penningtvätten. De kriminella aktörerna kan vara förslagna och ligger ofta ett steg före polis och banker. Därför är det viktigt att de kan ta hjälp av varandra, menar Martin Johansson. 

– De som tvättar pengar hittar hela tiden nya mönster för hur de ska gå tillväga. Då tror vi att vi snabbare ska kunna identifiera det genom att ha ett mer kontinuerligt utbyte av information mellan polisen och bankerna, men inom ramarna för den lagstiftning som finns i dag, säger Martin Johansson. 

Samarbetet ska bidra till att banker och polisen tillsammans kan agera snabbare och mer unisont för att komma åt och förebygga penningtvätt och finansiering av terrorism, säger Nordeas presschef Afroditi Kellberg i ett mejl till DN.

”Genom att göra informationsutbytet mellan banker och Polismyndigheten mer effektivt kan penningtvätt och finansiering av terrorism upptäckas tidigare och utredningar förbättras”, skriver hon.

På längre sikt hoppas man också kunna påverka lagstiftningen och öppna för ett ännu bredare informationsutbyte.  

– Kan vi få till det så att vi kan utbyta ännu mer information i framtiden så är det klart att vi som kollektiv skulle kunna bli väldigt mycket duktigare på att identifiera pågående brottslighet och penningtvätt, säger Martin Johansson. 

I dag kan polisen begära information om individer eller företag från bankerna när det finns en brottsmisstanke, men bankerna kan på grunda av banksekretessen till exempel inte dela sådan information mellan varandra. Även om en kund som sysslar med penningtvätt inte sällan är aktiv i flera banker samtidigt.

Läs mer: Swedbanks penningtvättsskandal kostar miljarder