Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 19:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/bankerna-lovar-att-finansiera-en-hallbar-framtid-130-skriver-under-avtal-i-fn/

Ekonomi

Bankerna lovar att finansiera en hållbar framtid - 130 skriver under avtal i FN

Ylva Hannestad anser inte att det inte finns någon motsättning mellan hållbarhet och att tjäna pengar. Foto: Beatrice Lundborg

Toppchefer inom bankvärlden lovar att arbeta mot en grönare framtid. Inom ramen för FN:s miljöprogram för finanssektorn ska nu Nordea snabba på hållbarhetsarbetet. 

– Det finns inget som säger att det finns en motsättning mellan hållbarhet och att tjäna pengar, säger Ylva Hannestad, chef för hållbara finanser på Nordea. 

I dag, söndag, skriver 130 banker på ett avtal under FN:s generalförsamling i New York, där de lovar att arbeta mot en mer hållbar framtid. Nordea, franska BNP Paribas, amerikanska Citigroup och brittiska HSBC är några av medlemmarna i samarbetet. De anslutna bankerna förbinder sig att driva verksamheterna i enlighet med FN:s hållbarhetsmål och Parisavtalet. 

– Finansbranschens kunder har verksamheter över hela världen så vår påverkan på hållbarhetsfrågor är global, säger Ylva Hannestad. 

FN:s miljöprogram för finanssektorn – UNEP FI – som samarbetet kallas, utgår inledningsvis från sex punkter som ska efterlevas av de anslutna bankerna. Principerna är ett första steg i samarbetet där bankerna lovar att ställa om mot ett mer hållbart sätt att arbeta på. Utformningen har gjorts av 30 initiativtagande banker, däribland Nordea. 

– Bankerna kan styra kapital mot mer hållbara tillgångar. Vår roll är viktig utifrån de produkter vi erbjuder men också i vilken typ av rådgivning vi ger till kunder. Vi kan även underlätta för kunder som vill investera i hållbara tillgångar, både på kreditsidan och på investeringssidan, säger Ylva Hannestad.

Foto: Beatrice Lundborg

Hållbara fonder, gröna företagslån och gröna bolån är exempel på initiativ som dykt upp under de senaste åren. Nästa steg blir att se över hur bankanställda på ett bättre sätt ska kunna förstå risker kopplade till klimatet. Bland annat arbetar medlemmarna inom initiativet UNEP FI med att ta fram bättre metoder för att kunna bedöma vilka klimatrelaterade risker som finns kopplade till företag. 

– En viktig del för oss och banksektorn är att få tillgång till bättre data. Vi behöver ha mer information från våra kunder för att på ett bättre sätt kunna bedöma den här risken, säger Ylva Hannestad och fortsätter: 

– Det innebär att vi ser över våra portföljer på de bolag vi lånar ut pengar till och investerar i för att sedan göra en analys av vilka investeringar bolaget planerar att göra i framtiden. Planerar de att investera i olja eller förnybar energi? Om det kommer nya regleringar som gör att tillgångarna inte har samma värde, vilken risk innebär det för oss? Sedan utvärderas bolagen utifrån det. 

Hur ska ni se till att de anställda inte låter kortsiktiga ekonomiska incitament styra i slutändan ändå? 

– Det finns inget som säger att det finns en motsättning mellan hållbarhet och att tjäna pengar, det är snarare tvärtom. Hållbarhet är nödvändigt för oss för att vi ska vara uthålliga, motståndskraftiga och relevanta för våra kunder över tid. Nyckeln blir att sätta konkreta mål i affärsplanerna, säger Ylva Hannestad. 

I nästa skede är det just målsättningen för hur arbetet ska gå till som ska utformas. Bankerna får sedan fyra år på sig att ställa om verksamheten i enlighet med målen och måste årsvis rapportera i vilken utsträckning målen uppfylls. 

– Inom branschen kommer vi särskilt behöva sätta mål för hur vi arbetar med de sektorer som är som mest riksfyllda utifrån klimatperspektiv och där vår påverkan är som störst, säger Ylva Hannestad. 

Läs mer: 

Greta Thunberg: Jag har ingen önskan om att träffa president Trump

Kinas gigantiska satsning på ny sidenväg riskerar spräcka klimatmålet

Karin Bojs: Kämpa för max 1,5 grader men planera för 2 

Företag väntas presentera löften om att minska utsläpp

Ung klimataktivist hoppfull och imponerad av FN-chefen