Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bankerna ökar sina marginaler på bolånen

FI:s chefsekonom Henrik Braconier.
FI:s chefsekonom Henrik Braconier. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Bolåneräntorna är låga – ändå tjänar bankerna mer på bolånen än vad de gjorde innan finanskrisen. Hög efterfrågan på bolån och kunder som inte är aktiva är en del av förklaringen

Under den förra högkonjunkturen, innan finanskrisen 2008-09, pressades bankernas bolånemarginaler rejält. Från att bankernas bruttomarginal på bolån (skillnaden mellan utlåningsräntan och bankernas kostnader för att finansiera utlåningen) i snitt legat runt en procent sjönk den till som lägst 0,23 procent våren 2009.

Sedan dess har bolåneräntorna successivt sjunkit - men bankernas marginaler har tvärtom ökat. I september var de i genomsnitt 1,62 procent för bolån med tre månaders bindningstid.

Bankerna brukar säga att deras marginaler har ökat för att tillsynsmyndigheterna, i Sverige framför allt Finansinspektionen (FI), ställer allt tuffare krav på att de ska ha mer kapital. Och det ligger en del i det resonemanget, men bara en del.

– De beräkningar vi har gjort är att marginalen har ökat betydligt mer än de kostnader som bankerna har drabbats av på grund av de krav vi ställt på dem. De kanske utgör en tredjedel av den här ökningen, säger FI:s chefsekonom Henrik Braconier.

– Det andra två tredjedelar kan bankerna ta ut som vinst, tillägger han

Henrik Braconier, ser flera skäl bakom ökningen.

– Innan finanskrisen var bolånemarginalerna väldigt nedpressade. Lönsamheten var helt enkelt väldigt dålig i den här delen av bankernas verksamhet då. Det fanns ett behov av att höja marginalerna, säger han.

Ett annat skäl är just att FI har ställt hårdare krav på att bankerna ska ha mer kapital. Det har gjorts för att bankerna ska kunna klara framtida kriser, men bieffekten är att det blir dyrare för dem att låna ut pengar.

Ett tredje skäl är att bankerna i dag står starka gentemot kunderna.

– Bankerna möter en stark efterfrågan på bolån så de har möjlighet att ta ut goda marginaler, säger Braconier.

FI och Braconier har inga direkta åsikter om marginalerna, men däremot ser de gärna att det råder en skarp konkurrens på marknaden. Inspektionen kan hjälpa till genom att se till att kunderna får så mycket information som möjligt. Ett exempel på det är att FI fått bankerna att publicera sina genomsnittliga räntor så att kunderna kan jämföra de olika bankernas utbud.

Men det räcker inte.

– Ovanpå det krävs att konsumenterna göra aktiva val. Att man väljer bort alternativ som är dyra och dåliga och väljer dem som är bra och billiga. Det är upp till konsumenterna att fatta de besluten, säger Braconier.

Foto:

Läs mer.Bomarknaden

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.