Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Bankernas bolånekrav redan hårdare än reglerna

Det amorteringskrav som kommer i sommar är redan överspelat – bankerna kräver det redan.

Finansinspektionens amorteringskrav träder i kraft den 1 juni och alla som tar nya bolån som överstiger 50 procent av bostadens värde måste betala av på lånet. För den som ligger över 70 procent ska takten vara extra hög.

Men bankerna har inte inväntat den statliga tillsynsmyndighetens krav. De kräver själva att kunderna ska amortera– vilket de gör i allt större omfattning.

Foto: Stina KåhrströmPå Swedbank amorterade 95 procent av alla kunder som tog nya bolån under hösten och vars lån översteg 70 procent av bostadens värde. Och 82 procent av de kunder som ligger mellan 50 och 70 procents belåning gör det samma.

– Den siffran steg från 64 procent under tredje kvartalet till 82 procent, påpekar Claes Warrén, pressansvarig på Swedbank.

Även hos SEB, som på torsdag släpper siffrorna för fjärde kvartalet, ökar amorteringarna.

– De ökar stadigt. Vid en belåningsgrad över 70 procent var det 93 procent av kunderna som amorterade under tredje kvartalet, säger Anna Helsén, presschef på SEB, och tillägger att 73 procent av dem med mer än 50 procents belåning amorterar.

På Stadshypotek, Handelsbankens bolåneinstitut, var motsvarande andelar 95,7 respektive 62,6 procent.

Nordea, Nordens största bank, införde nya amorteringsregler redan 2014. Men då banken tillåter avvikelser vid så kallade överbryggningslån amorterar inte samtliga som ligger över 70 procents belåning.

– Men det rör sig om 98-99 procent, säger Michael Skytt, bolånechef på Nordea.

Nordea införde nya rekommendationer för kunder som ligger mellan 50 och 70 procents belåning så sent som i november, varför det ännu inte finns uppgift om andelen som amorterar av dessa låntagare.

Hos Danske Bank var det i september ”mer än 80 procent” av de högt belånade som betalade av på lånen.

– Vid årsskiftet anpassade vi vår bolånekalkyl för att det ska ligga i linje med lagkravet, så framöver kommer detta att öka, säger Anna Sundblad, presschef på Danske Bank.

Bankerna ställer även andra krav. Nordea begär att låntagarnas inkomst ska klara minst åtta procents ränta och Danske Bank sex procents ränta.

Swedbank, och SEB har en högsta gräns, ett skuldkvotstak, för hur mycket ett hushåll får låna i förhållande till inkomsten. Hos båda bankerna är riktlinjen att det är okej med lån upp till fem gånger årsinkomsten före skatt, därefter blir det betydligt svårare.

Statliga SBAB:s tak ligger på sex gånger årsinkomsten. Här räknas alla skulder in, dock inte studielån. Och de flesta, över 90 procent, amorterar om de har hög belåning.

– För nya kunder så är siffran i princip 100 procent, säger informationschef Karin Hallgren.

Foto i text: Stina Kåhrström

Foto:

Fördjupning. Bolån
  •  Få påverkas av nya kravet på amortering. För många blir det nya amorteringskravet ingen skärpning. Redan nu vill hälften av bankerna att kunderna betalar av sina nya bolån snabbare än amorteringskravet.
  • Regelverket gör det tufft för unga spekulanter. Therese Mattisson och Matilda Sandström är två av alla unga bostadsspekulanter i Stockholm. De försöker hänga med i de olika regelförändringarna som diskuteras.
  • Så mycket kan du pruta på ditt bolån. Det finns all anledning att pruta på bolånet. Skillnaderna i rabatterna på räntor varierar stort – och för den som är villig att ta upp kampen mot bankerna finns det tusenlappar att tjäna.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.