Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bankernas kontantvägran blir riksdagsfråga

Storbankernas vägran att befatta sig med kundernas kontanter blir nu en fråga i riksdagen. Samtidigt lovar finansmarknadsminister Per Bolund att återkomma med förslag som ska förenkla för kunder som inte använder kort eller digitala betalningslösningar.

Kontantupproret som startats av förre rikspolischefen Björn Eriksson sprider sig nu in i riksdagen. En hearing är planerad till mitten av mars, kan DN berätta.

Finansmarknadsminister Per Bolund betonar vikten av att kontanthanteringen fungerar tillfredställande. Digitaliseringen skapar nya möjligheter för näringslivet och för oss som konsumenter att hantera vår privatekonomi, konstaterar han.

– Vi måste dock säkerställa att den som inte kan eller vill använda betalkort eller digitala betalningslösningar istället har möjlighet att betala med kontanter och att företagare kan hantera sina dagskassor på ett tryggt sätt, säger Per Bolund till DN.

Vänsterpartisten Ulla Andersson anser att det är rimligt att kräva att bankerna ska upprätthålla kontanthantering så länge kontanterna finns kvar.

– Dagens situation där bankerna mer eller mindre vägra att ta emot kontanter påverkar väldigt många företag negativt då de inte kan bli av med dagskassor eller insamlingar på ett enkelt och säkert sätt, konstaterar hon.

Frågan om framtidens kontanthantering utreddes nyligen. Den statlige utredaren Håkan Hallstedt, från Lotteriinspektionen, landade i att Riksbanken ska ges ett tydligt övergripande ansvar för kontanthanteringen i landet.

– Däremot togs frågan om kundernas möjligheter att sätta in och ta ut pengar från bankkonton inte upp i utredningen, säger Håkan Hallstedt.

Han minns att det kom många propåer från olika håll att även den aspekten skulle tas med men utredningsdirektiven från Alliansregeringen gav honom inte den möjligheten.

– Nu blev det mer fokuserat på säkerhet och penningdepåer, konstaterar han.

Håkan Hallstedt tror att det blir svårt att backa tillbaka till den tid då det enkelt gick att sätta in pengar på sitt bankkonto.

Per Bolund påpekar att remisstiden för Hallstedts kontantutredning nyligen avslutades. Remissvaren håller som bäst på att sammanställas på departementet.

– Vi kommer återkomma så snart det är möjligt kring vilka frågor som kan bli aktuella.

Ulla Andersson vill att bankerna, antingen via Finansinspektionen eller lagstiftningsvägen åläggs att tillhandahålla kontanthantering på ett enkelt, säkert och smidigt sätt.

– På landsbygden blir problemet än större då det är långt emellan de bankkontor som finns och är då det närmaste bankkontoret ett kontantlöst.

Den tidigare rikspolischefen Björn Eriksson hade på torsdagen samlat en rad intressenter från bland annat intresseorganisationer som PRO och Röda Korset till kontantstrid i anrika Myntkabinettets lokaler i Gamla stan. Han anser att det inte är rimligt att storbanksdirektörer ska avgöra om svenska folket ska ha möjlighet eller inte att sätta in eller ta ut kontanter.

– Det är demokratifråga som måste bestämmas av politikerna, hävdar Björn Eriksson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.