Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bankernas marginaler på bolån är rekordhöga

Bankerna tjänar mer på ditt bolån än tidigare. Arkivbild.
Bankerna tjänar mer på ditt bolån än tidigare. Arkivbild. Other: Henrik Isaksson/IBL

Bankernas marginaler, det vill säga vad de tjänar, på bolån har ökat de senaste månaderna och är rekordhöga.

Det finns ett stort förhandlingsutrymme för konsumenterna, konstaterar Finansinspektionen (FI).

Marginalen var 1,71 procent vid utgången av fjärde kvartalet, att jämföra med 1,67 procent tre månader tidigare, visar siffror från FI. Det är den högsta nivå sedan FI började beräkna marginalen 2002.

Marginalerna ökade samtidigt som räntan på nya bolån sjönk, eftersom bankernas finansieringskostnad minskade ännu mer. Det förklaras i sin tur med utvecklingen för marknadsräntorna.

Enligt FI visar den stigande bruttomarginalen på att det finns ett stort förhandlingsutrymme för konsumenterna.

”En hög lönsamhet på bolån bidrar till att banker vill behålla kunder och den höga marginalnivån visar på att det i en förhandling finns utrymme för banken att sänka räntan samtidigt som en god lönsamhet kan behållas”, skriver FI, som uppmanar konsumenter att kontakta olika banker.

Läs också: Tänk dig för innan du binder boräntan

Myndigheten pekar på att det utöver de fyra svenska storbankerna finns åtminstone fyra andra aktörer som erbjuder bolån.

”Om konsumenter i högre utsträckning var beredda att byta bank skulle detta sannolikt bidra till att de genomsnittliga bolåneräntorna sjönk”.

Läs också: Marianne Björklund: Superläge att förhandla ner boräntan

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.