Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bankfacken står tomma

Allt färre förvarar värdepapper, smycken och annat värdefullt i bankfack. Hos en del banker är hälften av bankfacken outhyrda. För förvaring i bostaden kräver försäkringsbolagen vanligen inte mer än stöldgodkända lås på ytterdörrarna.

– Den minskade efterfrågan på bankfack beror antagligen på att man i större utsträckning sparar handlingar i dataformat i stället för på papper, säger Erik Durhan, pressansvarig på Nordea.

Den bedömningen delas av andra banker. För pengar gäller också nya regler sedan i somras. Då förbjöd bankerna sina kunder att förvara pengar i bankfacken.

– De nya reglerna beror på penningtvättlagen. Banker får inte ta emot stora summa pengar utan att ställa frågor om varifrån pengarna kommer, säger Erik Durhan.

Däremot är det fritt fram att låsa in smycken och annat värdefullt i sitt bankfack.

– Vi har alltifrån små fack till väldigt stora fack där man kan förvara konst, säger Anna Sundblad, presschef på Swedbank.

Av Swedbanks 545.000 fack är hälften outhyrda. På SEB beräknas också endast hälften av bankens fack utnyttjas av kunderna.

Av SEB:s 160 kontor har cirka 70 kontor fack till uthyrning. Vanligen byggs inga bankvalv med fack till uthyrning när kontor flyttar till nya lokaler, säger Anna Sundblad.

– Vi rekommenderar våra kunder att ta kontakt med något annat av våra kontor om de inte längre har tillgång till fack på sitt vanliga kontor, säger hon.

Ett alternativ till bankfack är att förvara sina värdehandlingar och värde­saker hemma i bostaden. Helen Waldengren, produktspecialist på försäkringsbolaget If, tycker visserligen att bankfack är säkrare än den egna bostaden. Men det innebär inte att If ställer speciella krav för säker förvaring i hemmet.

– Grunden är att man låser sin dörr och att låset ska vara godkänt av Stöldskyddsföreningen. Men vi har inte några speciella krav på att man måste ha en viss typ av skåp hemma. Vi kan ha krav på larm beroende på hur värdefull egendom man har, säger Helen Waldengren.

Enligt Waldengren ska man tillämpa sitt sunda förnuft när det gäller att ha värdesaker hemma, till exempel ska man inte lägga dem väl synliga i fönster. Men försäkringsbolaget brukar inte ha några synpunkter på om smyckena ligger i översta byrålådan.

– Om det sker ett inbrott och tjuvarna är duktiga tar de vad du har. Jag vet inte om man kan anses oaktsam om man förvarar sina smycken i en byrålåda, säger Helen Waldengren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.