Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/bankforeningen-skeptisk-till-e-krona/

Ekonomi

Bankföreningen skeptisk till e-krona

Foto: Anders Wiklund/TT

Det är regeringens och riksdagens uppgift att utreda om Sverige ska ha en e-krona, inte Riksbanken.

Det menar Bankföreningen som tycker att det är oklart ens om e-kronan behövs.

Dan Lucas
Rätta artikel

Riksbankens har ett pågående pilotprojekt med syfte att ta fram en prototyp till en digital valuta, en e-krona.

Bakgrunden är att kontanter trängs undan allt mer i Sverige – faktiskt mer än i något annat land. Samtidigt anser Riksbanken att det inte minst av beredskapsskäl krävs ett alternativ till de privata digitala betalningstjänsterna, som kort och Swish.

Bankföreningen är tveksam till att e-kronan behövs, vilket framgår av deras remissvar på Riksbankens delrapport om projektet. 

– Det behov vi skulle kunna se är att göra betalningssystemet mer robust i händelse av kriser, säger föreningens vd Hans Lindberg.

– Men då får inte e-kronan vara beroende av samma system som de privata e-kronorna (kort, Swish), tillägger han.

 Det innebär att en helt annan parallell infrastruktur för just e-kronan måste byggas upp, vilket lär bli dyrt. E-kronan måste ju kunna fungera off-line till exempel, om nätet slås ut.

Men framför allt anser Bankföreningen att det är regeringen och riksdagens uppgift att utreda e-kronan.

Och Hans Lindberg är skeptisk till att en sådan utredning kan göras genom ett tilläggsdirektiv till den pågående Riksbanksutredningen.

– Det behövs en särskild e-kronautredning, tycker han.

Skälet är att e-kronan, enligt Bankföreningen, får långtgående konsekvenser både för betalningssystemet och för penningpolitiken. 

Beroende på hur den utformas kan den komma att påverka kreditförsörjningen. En kontobaserad e-krona där alla skulle ha konton i Riksbanken kan få till följd att de privata bankerna får svårt att få inlåning från kunderna.

– Inlåningen skulle kunna försvinna helt eller delvis. Det skulle kunna påverka den finansiella stabiliteten, säger Lindberg.

Men huvudpoängen i Bankföreningens remissvar är dock att det inte ska vara enbart Riksbanken som utreder e-kronan. Det är en uppgift för riksdag och regering. 

Och Hans Lindberg tycker att det brådskar eftersom Riksbanken redan kommit långt in i projektet och räknar med att ta fram en prototyp redan i år.

– Det måste bli lite fart på regeringen i den här frågan, säger Lindberg.