Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bankkontoren fortsätter bli färre

Transaktionerna med Swish ökade explosionsartat under 2016 med 111 procent jämfört med året innan. Totalt swishades det 168 miljoner gånger under 2016.
Transaktionerna med Swish ökade explosionsartat under 2016 med 111 procent jämfört med året innan. Totalt swishades det 168 miljoner gånger under 2016. Foto: TT

Vid årsskiftet fanns det 1.514 bankkontor i Sverige – en minskning på drygt 8 procent jämfört med året innan. Det visar ny statistik från Bankföreningen.

Antalet svenska bankkontor fortsätter att minska och trenden är tydlig. 2013 fanns 1822 bankkontor i Sverige – vid årsskiftet var antalet nere på 1514 bankkontor, enligt statistik från Bankföreningen.

– Det är svårt att veta i detalj varför de minskar eftersom det är upp till varje bank att bestämma över sin verksamhet. Men en sak vi vet är att flera av de större bankerna slår samman flera mindre kontor till ett större i vissa orter, säger Johan Hansing, chefsekonom på Bankföreningen.

– Sen har vi den allmänna trenden att folk inte använder bankkontor på samma sätt som förut. Uttag och betalningar görs i större utsträckning elektroniskt i dag, säger han.

Läs mer: Kom till banken med 40.000 – i enkronor

Kortbetalningar fortsätter vara det dominerande betalningsinstrumentet – drygt 2,17 miljarder transaktioner gjordes med bankkort förra året. Samtidigt ökade transaktionerna med Swish explosionsartat under 2016 med 111 procent jämfört med året innan. Totalt swishades det 168 miljoner gånger under 2016.

– Svenskar är ju världsledande när det gäller att använda icke-kontanta betalningsmedel. Den utvecklingen, med bland annat Swish, sticker iväg och vi befinner oss i en snabb teknikomvandling som påverkar bankerna väldigt mycket. Därför är det svårt att dra några slutsatser om hur antalet bankkontor kan utvecklas, säger Johan Hansing.

Om antalet bankkontor fortsätter att minska i samma takt kommer det finnas under 500 bankkontor i Sverige om 15 år. Men att de skulle försvinna helt är inte troligt. 

– För många tjänster, som att ansöka om bolån, vill kunden gärna sitta ned och prata med en människa, och det kan man göra på ett bankkontor eller uppkopplad på nätet. Bankerna har olika strategier för att möta det förändrade kundbeteendet och det är bra att alla inte gör på samma sätt för att möta det här, säger Johan Hansing.

Läs mer: 15 miljarder kronor snart ogiltiga

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.