Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 17:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/bankman-upptackte-kryphal-tog-ut-miljoner-vid-midnatt/

Ekonomi

Bankman upptäckte kryphål – tog ut miljoner vid midnatt

Foto: Str/AFP

En programmerare vid en bank i Peking fann ett intressant kryphål i bankens säkerhetssystem. Om automatuttag av pengar gjordes runt midnatt syntes det inte på kontot. Under drygt ett år tog han ut motsvarande mer än nio miljoner kronor. Nu har han blivit dömd till tio och ett halvt års fängelse.

Torbjörn Petersson
Rätta artikel

Bankmannen var chef vid banken Huaxias tekniska utvecklingsavdelning i Peking. Han upptäckte luckan i säkerheten i november 2016 och gjorde därefter uttag på mellan 5.000 och 20.000 yuan, 6.700-27.000 kronor, från ett konto som banken använde för att testa sina system.

I januari 2018 hade han överfört över sju miljoner yuan till ett eget konto, utan att tala om det för sina överordnade, rapporterar Hongkongtidningen South China Morning Post.

När upptäckten gjordes sa mannen till banken att han testat systemet, att pengarna bara vilade på hans konto och att han skulle föra tillbaka dem.

Banken godtog förklaringen. Den hävdade att mannen visserligen brutit mot de formella reglerna, men bad polisen att lägga ned fallet med hänvisning just till att han undersökt ett kryphål i bankens säkerhetssystem.

En del av pengarna hade programmeraren emellertid hunnit investera i aktier.

Men innan han greps av polis i mars i fjol hade han betalat tillbaka pengarna till banken.  Det var inte tillräckligt för att låta honom gå fri, enligt domstolen, som i december dömde honom till över tio år i fängelse. 

I januari fastslogs domslutet av en överdomstol.