Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bankmöte om grekiskt stöd

Internationella storbanker och försäkringsbolag träffas på onsdagen i Paris för att försöka enas om hur man ska hjälpa skuldkrisens Grekland.

Mötet arrangeras av branschorganisationen IIF.

Aten anses behöva ett nytt stödpaket, större än fjolårets paket med nödlån på 110 miljarder euro, för att inte tvingas ställa in betalningar.

Målet är att en fjärdedel ska komma från privata eftergifter, men kreditvärderare har hittills sågat alla förslag.

Det kommer att ta veckor. Det är komplext och kan inte lösas över en natt, sade en fransk bankkälla inför mötet.

Ett förslag från Frankrike, som går ut på att bankerna förlänger löptiden på en del av de obligationslån till Grekland som löper ut de närmaste åren till 30 år, har av kreditvärderarna Standard & Poor's och Fitch Ratings sågats som att likställa med att Grekland ställer in betalningarna, vilket i sin tur innebär problem för alla banker som använder grekiska obligationer som säkerhet för att få ut lån från Europeiska centralbanken (ECB).

Räntan på de nya 30-åriga grekiska obligationerna skulle enligt förslaget ligga på 5,5—8,0 procent, beroende på hur Greklands ekonomi utvecklas.

Men varken andelen eller ränteläget är spikat och dessutom har många bedömare ifrågasatt löptiden på 30 år.

IIF-mötet på onsdagen följs av ett möte mellan Frankrikes nye finansminister Francois Baroin och hans tyske kollega Wolfgang Schäuble på torsdag, där den grekiska frågan också står i fokus.

Förutom grekiska banker är det främst tyska och franska banker som via obligationer i portföljen är exponerade mot den grekiska skuldkrisen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.