Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-30 23:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/bara-rysk-champagne-far-kallas-champagne/

EKONOMI

Bara ”rysk champagne” får kallas champagne

”Rysk champagne”.
”Rysk champagne”. Foto: Alexander Nemenov/AFP

Ryska finsmakare får korka upp champagnen så länge den varar. Snart kan det råda brist på det franska bubblet i landet.

TT Text

Champagnejätten Moët Hennessy – en del av lyxvarukoncernen LVMH – har nämligen hotat att stoppa leveranserna till Ryssland, bekräftar bolagets Rysslandskontor.

Hotet kommer efter en ny lag som i fredags skrevs under av den ryske presidenten Vladimir Putin. Lagen innebär att ordet ”champagne” endast får tillskrivas ryska viner, medan de världsberömda vinerna från den franska regionen Champagne ska kallas ”mousserande vin”.

– Jag kan bekräfta att vi har mottagit ett sådant brev (från Moët Hennessy), säger Leonid Rafailov, chef för den stora ryska alkoholdistributören AST.

Ordet ”champagne” är en skyddad ursprungsbeteckning och inom EU får endast viner från regionen med samma namn använda det.

LVMH äger flera av de mest framstående champagneproducenterna: Moët & Chandon, Dom Perignon och Veuve Clicquot bland annat.

Vinkonsulten Anna Tjernysjova ställer sig frågande till den nya lagen.

– Hur ska de backa från det här? Den här champagnen älskas av så många ämbetsmän, säger hon.

Ämnen i artikeln

Ryssland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt