Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 22:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/barn-lurades-ringa-dyra-samtal-till-tiktok-profil-foraldrar-anmaler/

Ekonomi

Barn lurades ringa dyra samtal till Tiktok-profil – föräldrar anmäler

Konsumentverket har fått flera anmälningar mot att barn lurats att ringa dyra samtal på musik-appen Tiktok. Foto: Oyvind Lund/Konumentverket

Flera barn har uppmanats att ringa ett betalnummer via musik-appen Tiktok, med en hög telefonräkning som följd. Nu har en profil på den populära appen anmälts till Konsumentverket, skriver nyhetsbyrån Sirén. 

Efter att Aftonbladet under förra veckan rapporterade att en en åttaårig flicka uppmanats av en svensk Tiktok-profil att ringa till ett nummer som visade sig gå till en betaltjänst, har flera andra föräldrar upptäckt att deras barn råkat ut för samma sak.

Hittills har två anmälningar kommit till Konsumentverket. Samma person, som är namngiven, pekas ut som skyldig till uppmaningarna i båda dessa. 

En förälder skriver i sin anmälan att den 11-årige sonen uppmanats att ringa ett betalnummer via appen Tiktok för att få prata med en känd Tiktok-profil. Sonen förstod inte att det kostade pengar:

”Skamligt och fel av denna profil att lura barn på detta sätt”, skriver föräldern i sin anmälan.

I den andra anmälan beskriver en förälder att deras tioåriga dotter råkat ut för något liknande: ringt ett betalnummer efter att en Tiktok-profil uppmanat sina följare att ringa in för att prata med profilen under en livesändning. Det står även i anmälan att det på något sätt framkommit att det är ett betalnummer, men att det ändå är ”ett fult sätt att lura barnen på pengar”. 

Mobilappen Tiktok är en av världens mest populära appar bland unga. Enligt Statens Medieråd har den cirka 600 miljoner användare globalt. 

Appen används för att skapa korta videoklipp, meddelanden och livesändningar. Videoklippen blir till en musikvideo där läpparna synkas till kända låtar, som sedan delas bland vänner och övriga användare. För att skapa en egen profil måste du enligt Tiktoks regler vara minst 13 år, men detta går på olika sätt att komma runt. 

Eva Ossiansson, universitetslektor i marknadsföring vid Göteborgs universitet och expert på sociala medier, menar att det är viktigt att föräldrar alltid har koll på vilka appar barnen använder och aktivera föräldralås som förhindrar betalningstjänster. 

Men i just de här fallen, där själva betalnumret som barnen uppmanats att ringa egentligen inte är kopplat till själva appen, menar hon att det snarare handlar om ett ansvar hos de som tillhandahåller appen.

– Det verkar ju vara någon form av bedrägligt beteende, där man utnyttjar en plattform där barn befinner sig för ett annat syfte. 

DN söker Tiktok-profilen.

Läs mer: Guardian: Populär app censurerar innehåll om homosexuella 

Läs mer: Populär app får rekordböter – har samlat in data om barn