Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Barnförsäkring – viktigt med skydd från första dagen

Rebecca Karlström och hennes sambo Ola Holmgren väntar sitt andra barn i april. De planerar att teckna en barnförsäkring så snart som möjligt.
Rebecca Karlström och hennes sambo Ola Holmgren väntar sitt andra barn i april. De planerar att teckna en barnförsäkring så snart som möjligt. Foto: Beatrice Lundborg

Det är bra att jämföra barnförsäkringar och teckna den som verkar bäst. Men det viktigaste är att försäkra barnet så fort som möjligt. Innan dess har barnet inget skydd.

I dag betalar många blivande mödrar för en gravidförsäkring som ger ekonomisk hjälp om barnet föds med en sjukdom eller om något händer vid förlossningen. Bolagen erbjuder också gratisförsäkringar i hopp om att kvinnorna ska teckna ett extra skydd och så småningom fortsätta med barnförsäkring.

Gravidförsäkringen gäller förstås under graviditeten och även under förlossningen. Försäkringarna brukar också ge ersättning för sjukdomar och skador som uppstått under graviditeten eller förlossningen och som upptäcks fram tills barnet är sex månader.

Ett vanligt missförstånd är att graviditetsförsäkringen automatiskt övergår till en barnförsäkring. Men gravidförsäkringen upphör efter sex månader och har ingen koppling till barnförsäkringen som är en helt annan försäkring.

Christina Meder är jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå, ett samarbete mellan staten och försäkringsbranschen. Hon framhåller vikten av att försäkra barnet så snart som möjligt för att vara på den säkra sidan.

– Försäkringen måste gälla när en sjukdom visar sig eller när en skada uppstår annars går det inte att få ut ersättning, säger hon.

Nyblivna föräldrar är tagna av händelsen och det är mycket begärt att de ska kontakta försäkringsbolaget direkt efter förlossningen.

– Men kan man ha med sig tanken att göra det så fort som möjligt är det väldigt bra, säger Christina Meder.

De finns många bolag som erbjuder barnförsäkringar och det kan vara svårt att veta vilket man ska välja. Konsumenternas Försäkringsbyrå har gjort en jämförelse som finns på webbplatsen konsumenternas.se. I jämförelsen poängsätts bolagens försäkringar enligt en skala där fem är bäst och ett är sämst.

– Poängsättningen är ett sätt att förenkla för konsumenterna. Men poängen är inget att stirra sig blind på, skillnaderna är inte särskilt stora, säger Christina Meder.

Här nedanför publicerar vi den översiktliga jämförelsen. På konsumenternas.se finns en fördjupad jämförelse där det går att se vad som gäller för försäkringarnas olika delar. Försäkringsbolagen brukar ändra sina villkor vid årsskiftena och den senaste jämförelsen blev klar för bara några dagar sedan.

Det är tredje gången Konsumenternas försäkringsbyrå har uppdaterat poängen efter att försäkringsbolagen ändrat sina villkor. Den första poängjämförelsen publicerades våren 2014 och då skilde sig poängen ganska mycket mellan bolagen.

– Vi poängsätter de delar vi tycker är viktigast och många bolag produktutvecklar efter det. Därför har vi sett hur skillnaderna minskat med tiden, säger Christina Meder.

Det är vanligt att bolagen vill att föräldrarna fyller i en hälsodeklaration i samband med att barnet försäkras. I vissa fall kan det vara svårt att få teckna en individuell försäkring.

Gruppförsäkringarna får genomgående ganska låga poäng. Men de är ett alternativ för föräldrar som inte har möjlighet att teckna någon av de andra försäkringarna.

– Gruppförsäkringarna ger mindre skydd men de är bättre än inget alls, säger Christina Meder.

Det krävs oftast ingen hälsodeklaration för att teckna en gruppförsäkring och flera av dem försäkrar också flera barn för kostnaden av en premie.

Men det är viktigt att komma ihåg att det aldrig går att få ersättning för sjukdomar och skador som uppkommit innan försäkringen tecknades. Att ett bolag går med på att försäkra barnet gör alltså inte att det går att få ersättning för händelser som skedde innan försäkringen började gälla.

 

 

Knepigt hitta rätt försäkring till barnen

Rebecca Karlström och Ola Holmgren tycker att det är svårt att välja barnförsäkring.

– Vi har letat information på nätet men man vet inte alltid om det man hittar är tillförlitligt, säger hon.

Foto: Beatrice LundborgParet väntar sitt andra barn i april och har varit noggrant med att teckna försäkringsskydd. Rebecca Karlström har en utökad gravidförsäkring och de tecknade en barnförsäkring efter att deras son föddes för två och ett halvt år sedan.

För sonen valde de samma bolag som de hade för sina övriga försäkringar, som hem- och bilförsäkring.

– Det blev Folksam eftersom vi redan hade dem. Men vi läste inte på alls innan vi bestämde oss, säger Rebecca Karlström.

Den här gången har de börjat leta mer aktivt, framför allt på nätet, men de tycker att det är svårt att värdera det de läser. En del sajter innehåller information men är samtidigt inriktade på att sälja försäkringar.

Inför den här artikeln har Rebecca Karlström och Ola Holmgren tipsats om att läsa jämförelsen på konsumenternas.se. De tycker att informationen är bra i stort och reagerar på att den inte marknadsförs bättre.

– Många vet inte om att den finns och det är ingen som berättar det heller, säger Rebecca Karlström.

Ola Holmgren håller med och tycker att barnavårdscentralerna borde sprida att det finns en oberoende jämförelse av barnförsäkringar.

– Barnavårdscentralen är ofta den första kontakten när man fått barn och därför förlitar man sig på att få information där, säger han.

Nu när de är mer insatta kommer de att teckna barnförsäkringen så fort som möjligt. Förra gången blev det av först efter ett par månader.

Barnavårdscentralen är ofta den första kontakten när man fått barn och därför förlitar man sig på att få information där

Systemet med att konsumenternas.se poängsätter försäkringarna från ett till fem tycker de är överskådligt. Poängen gör det lätt att få en snabbkoll.

– Men sedan vill man veta vad det är som är så bra med de försäkringar som får högst poäng och då blir det krångligare. Det är svårt att välja ändå, säger Rebecca Karlström.

Innan de läste sammanställningen hade de inte riktigt insett att det ofta är svårare att få försäkra adoptivbarn och barn som fötts för tidigt.

– Jag tycker inte att man borde göra skillnad mellan barn på det här sättet och jag skulle vilja att det blev mer känt att det är så, säger Ola Holmgren.

Rebecca Karlström är inne på samma linje och lyfter fram att riskerna för förtidigt födda barn är mindre än tidigare.

– Vem som helst kan få ett för tidigt fött barn och stå där och inte få något skydd. Trots att det brukar ordna sig för de för tidigt födda så småningom, säger hon.

De är också kritiska till att det är svårt att få ersättning från försäkringarna om barnen till exempel får autism, psykisk sjukdom och adhd.

– Adhd har blivit vanligare och fler och fler bekanta eller deras barn har fått diagnoser och har svårt att få hjälp. Jag tycker att staten borde hjälpa till mer, säger Ola Holmgren.

 

Maria Crofts. Missa inte extrapengarna när du är barnledig

De flesta som arbetar kan få extra pengar från arbetsgivaren när de är föräldralediga. Men många måste ansöka om pengarna. Det är framför allt privatanställda inom LO-området som kan missa kassaförstärkningen.

Vid det här laget vet nog i stort sett alla att det går att få pengar från Försäkringskassan när man får barn och är föräldraledig. Men för de flesta finns det mer pengar att hämta och det är fråga om stora belopp.

De som är anställda på arbetsplatser med kollektivavtal har rätt att få extra pengar vid föräldraledighet när de varit anställda en viss tid, ofta ett år. Uppemot 90 procent av de anställa omfattas av kollektivavtal.

Föräldrar har kunnat få ett extra tillskott i ganska många år nu men ersättningarna har varierat beroende på var man arbetat. Men sedan 2014 gäller ett nytt avtal om föräldrapenningtillägg mellan LO-förbunden och arbetsgivarna.

Kortfattat kan man säga att föräldrapenningtillägget ger vardera föräldern nästan 90 procent av lönen i upp till 180 dagar. Två föräldrar som delar på ledigheten kan alltså få 90 procent av lönen i 180 dagar var.

Kortfattat kan man säga att föräldrapenningtillägget ger vardera föräldern nästan 90 procent av lönen i upp till 180 dagar.

Föräldrapenningtillägget ger 10 procent av lönen upp till cirka 37 000 kronor i månaden. På högre inkomster är tillägget 90 procent.

I många fall betalas ersättningen ut automatiskt av arbetsgivaren och då är det inga problem. Men LO-avtalen är konstruerade som försäkringar och därför måste var och en ansöka om pengarna hos AFA Försäkring.

Tyvärr är det många som missar att göra det. I en nyligen publicerad rapport gör LO bedömningen att det kan röra sig om så många som var tredje LO-förälder.

LO har gått ut med en stor annonskampanj för att få fler att upptäcka föräldrapenningtillägget. I kommentarsfälten vid annonserna på Facebook går det att se att det finns väldigt många frågor om vad som gäller.

Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att skriva en artikel som täcker in varenda blivande förälder i hela Sverige. Därför måste mitt råd bli att du själv tar reda på vad som gäller.

Det bästa är att fråga facket eller din arbetsgivare hur det ser ut på just din arbetsplats. Dra dig inte för att fråga för det är ingen som begär att du ska kunna allt om det här. Dessutom borde valet mellan att framstå som oinformerad och att gå miste om tusentals kronor vara lätt.

Tyvärr lade DN.se ute en felaktig tabell när den här artikeln först publicerades, vilket vi beklagar. Här är en länk till den korrekta tabellen och ytterligare information.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.