Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Barnkalaset behöver inte bli dyrt

Foto: Alamy

Det har blivit vanligare att köpa färdiga barnkalaspaket i hyrda lokaler. Men det är dyrt och många föräldrar har svårt att hänga med i hetsen. Här får du hjälp att fixa kalaset utan att spräcka budgeten.

Små lägenheter i storstan, ont om tid och höga förväntningar på hur ett barnkalas ska vara kan göra det svårt för många familjer att ordna firandet hemma. Marknaden för att fira barnen utanför hemmet är stor och priset på barnkalaset springer lätt i väg.

– Det kan gå loss på flera tusentals kronor att ha kalas på lekland, säger Emma Persson, privatekonom på Nordea.

Klättercenter, snabbmatkedja eller museum. Det finns många ställen att fixa ett barnkalas på.

Emma Perssons bästa tips för att undvika att ha ett dyrare kalas än man vill och kan ha är att prata både med de egna barnen och med andra föräldrar.

– Det finns en press kring barnkalas att man ska hänga med i den nivå som råder. Men man ska inte sätta orimliga förväntningar på sig själv som förälder och absolut inte trigga varandra. Jag tror inte att alla vill ha det så här utan att det handlar om att man inte pratar med varandra, säger hon.

På ett lekland i Stockholm kan man ha ett kalas med 20 barn i två och en halv timme. För en summa av 3 380 kronor får barnen korv med bröd, dryck, godispåse och tårta.

– Om man bjuder tjugo barn måste man bo ganska stort, men man kan komma ned till en bråkdel av det priset om man firar hemma, säger Emma Persson.

Hon understryker att den stora utmaningen är att få plats med många barn på kalaset.

– För att kunna bjuda tjugo barn måste man nästan ha en lokal och det är då kostnaden springer i väg. Det är därför jag brukar säga att man inte behöver bjuda alla, även om det känns så, säger Emma Persson.

Hon tipsar om att man kan välja att begränsa sig till bara bjuda bara killarna eller tjejerna. En annan variant är att göra något kul tillsammans med de två bästa vännerna. Det viktigaste att tänka på är dock att man inte lämnar någon eller några enstaka utanför.

Om man bor för litet och inte kan ha kalaset hemma, kan man vara utomhus i en park och leka. Och fyller man år på vintern kan man ha kalaset i en pulkabacke och grilla korv.

– Ordna inte för mycket för tidigt i åldrarna, barn är nöjda med mindre än man tror, säger Emma Persson.

Men det är inte bara kalasen som kostar. Varje år lägger svenskarna runt 27,8 miljarder kronor per år på barns födelsedagspresenter, enligt Nordeas undersökning Presenter 2011. De är mer än alla barnbidrag kostar under ett år.

Undersökningen visar också att vi i genomsnitt lägger runt 160–200 kronor på presenter till barnens kompisar. Ju äldre barn desto dyrare presenter.

– Jag tycker att man ska försöka vara lite sansad och sätta sig ner och fundera på hur mycket man kan lägga ut på presenter. Om man står där samma dag eller dagen innan är det lätt hänt att presenten blir dyrare, säger Emma Persson.

Om det är tjugo barn i en klass och alla har kalas kan enbart presenterna kosta runt 4 000 kronor för en familj per år. Men det finns alternativ för att komma undan billigare.

– Man kan komma överens med de andra föräldrarna om vilken summa man ska lägga. Man kan också se över vilka barnkalas som kommer att komma och lägga upp en plan och en budget över presentinköpen, så att summan inte springer i väg, säger Emma Persson.

Läs mer: Treårsfirandet fixades med hemmapyssel

Tips:Emma Perssons 3 alternativ till dyra kalas

1. Grilla korv i trädgården/parkleken och ha en skattjakt i skogen. Du kan också hänga godispåsar eller sockerdricka i träden som Pippi.

2. Låt barnet ta med de två närmaste kompisarna på vuxenfika eller bio på stan i stället – det uppskattas ibland mer än stora kalas.

3.Det finns många 4 H-gårdar som anordnar barnkalas för en lite billigare peng där man får möjlighet att åka traktor och klappa djur.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.