Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Barnmorskan som vägrade abort diskriminerades inte

Tvisten mellan barnmorskan Ellinor Grimmark och Region Jönköping avgjordes i Arbetsdomstolen.
Tvisten mellan barnmorskan Ellinor Grimmark och Region Jönköping avgjordes i Arbetsdomstolen. Foto: Fredrik Persson/TT

Barnmorskan som vägrade utföra aborter med hänvisning till sin religiösa tro, blev inte diskriminerad fastslår Arbetsdomstolen. 

År 2014 nekades barnmorskan Ellinor Grimmark anställning vid Jönköpingsregionens samtliga sjukhus efter att hon vägrat utföra aborter, med hänvisning till sin religiösa tro. Hon ska också ha vägrat att ge dagen efter-piller och sätta in kopparspiraler. 

Efter att ha nekats anställning på sjukhusen anmälde hon Region Jönköpings Län till diskrimineringsombudsmannen (DO) och stämde regionen. Både Tingsrätten i Jönköping och DO fattade beslut om att Ellinor Grimmark inte hade utsatts för diskriminering. Fallet har därefter tagits vidare till Arbetsdomstolen som idag meddelar att hon förlorade målet. Enligt Arbetsdomstolen diskriminerades Ellinor Grimmark inte av regionen och hon är nu skyldig att betala 925 854 kronor i rättegångskostnader till Region Jönköpings Län. 

– Det är klart att man är besviken och undrar om de kunde ha tittat lite annorlunda än vad Tingsrätten gjorde, för det är nästan exakt samma dom, säger Ellinor Grimmark om beslutet och framhåller att hon inte tycker domstolarna har tagit tillräcklig hänsyn till samvetsfriheten i hennes vägran att utföra aborter.

–  Jag tror att domstolarna är dåligt insatta i vad samvetsfrihet innebär, att man som vårdpersonal har rätt att slippa delta i bland annat abortverksamhet men också med till exempel aktiv dödshjälp, som också kommer in inom det området. Som vårdpersonal har man rätt att säga: ”det här kan jag inte medverka i” och då ska man inte utsättas för diskriminering i samband med att man säger det.

Nu överväger hon att ta fallet vidare till Europadomstolen.

–  Nu ska vi kolla på domen närmare och sedan överväger vi att överklaga det till Europadomstolen. Det är ett viktigt fall och det behövs. Vi behöver en förändring av det här i Sverige, säger hon.

Kavot Zillén, doktor i medicinsk rätt vid Uppsala universitet har tidigare sagt att arbetsmiljödomen kan innebära ett viktigt avgörande.

– Det kan ha ganska stor betydelse. Domstolens avgörande kan komma att bli vägledande för hur de här frågorna bör hanteras av vården, sa hon till Ekot i början av året.

Fallet kring Ellinor Grimmark har blivit väldigt uppmärksammat och omtvistat. I januari 2017 kunde Ekot avslöja att stora amerikanska lobbyorganisationer mot abort stöttade barnmorskan. Lobbyorganisationen Alliance Defending Freedom, som beskrivs som en av världens mäktigaste lobbyorganisationer, ska bland annat ha använt rättsfallet som en del i en internationell kampanj för att försöka förändra aborträtten i Europa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.