Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Barnrum på jobbet ger lägre frånvaro

En låda med lego vittnar om att Gadd är en arbetsplats där barnen är välkomna. Den som vill, arbetar hemifrån. Här är sjukfrånvaro, vabbning och smitta på jobbet ett mindre problem.

– Inom reklambranschen arbetar vi under speciella förutsättningar, men konkreta dead lines som man inte kan kompromissa med, berättar Gadds VD Stig Ludvigsen. Ibland bara måste saker bli klara.

Men det försöker man kompensera genom att en flexibel arbetsplats. På Gadd är många av medarbetarna småbarnsföräldrar. Det är klart att man ska vara hemma om barnen är sjuka, menar Stig som själv har fem barn.

– Men som alla småbarnaföräldrar vet så är det ganska vanligt att förskolorna har nolltolerans mot feber eller krav på en feberfri dag innan barnet får återvända. I de här mellanlägena kan det uppstå situationer då det faktiskt är bättre att ta med sig barnet till kontoret än att själv stanna hemma.

Härifrån växte Gadds lösning med ett ”barnrum” fram helt naturligt. I ett litet krypin, precis intill köket finns en soffa med filtar, lego, möjlighet att spela tv-spel eller kolla på film. Känner man sig lite dålig stänger man dörren om sig. På så sätt behöver medarbetarna inte utsättas för onödig smitta.

- Vi har upptäckt att den här attityden gör att många av barnen tycker att det är kul att komma hit, att de hellre följer med mamma eller pappa till kontoret än att båda stannar hemma.

På Gadd är sjukskrivningstalen låga, runt en procent. Det tror inte Stig beror på att folk går till jobbet trots att de borde ha stannat hemma, utan på att personalen generellt mår ganska bra. Medarbetarna har friskvårdsbidrag, massage och ett bra avtal med företagshälsovården som ligger i samma hus.

- Framförallt har vi som policy att vi ska vara rätt bemannade. Har du en 80 procents tjänst så ska du kunna utföra dina arbetsuppgifter på 32 timmar i veckan.

Idag har man en lösning som gör att alla anställda kan komma år byråns material via servrar och nätverk hemifrån. Det gör det ofta inte är några problem att sitta hemma och jobba om näsan droppar eller om man vill ha lugn och ro.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.