Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Barnskor innehåller miljögifter

Det förbjudna ämnet PFOS har hittats i skor från det kända svenska märket Kavat.

Fem av åtta testade kängor från olika företag innehåller skadliga perfluorerade ämnen, trots att företagen bedyrar att dessa inte förekommer i tillverkningen.

Flera märken i Testfaktas årliga test av vinterkängor innehåller miljö­gifter.

Det handlar om så kallade perfluorerade ämnen som bland annat används för att göra skor och textilier smuts- och vattenavstötande. Ämnena bryts inte ned i naturen, har hormonstörande effekter på människor och djur och är misstänkt cancerframkallande.

– Det är ingen direkt hälsorisk för den som använder skorna. Problemet är att ämnena så småningom hamnar i naturen där de anrikas i näringskedjan och kan nå oss människor via maten, säger Bert-Ove Lund, toxikolog på Kemikalieinspektionen.

Mest anmärkningsvärda är Kavat-kängorna där laboratoriet hittade det förbjudna ämnet PFOS i halter som ligger nästan tre gånger över lagens gränsvärde.

Svenska Kavat har en hög miljöprofil och resultaten är så pass förvånande att Testfakta lät analysera ytterligare ett par skor av samma modell. I det andra paret hittade laboratoriet inte det aktuella ämnet.

– Att den första skon innehåller PFOS är helt klart. Det andra paret låg däremot under detektions­gränsen, säger Camilla Nilsson, kemist på Swerea IVF som utfört analysen.

Kavat ser mycket allvarligt på resultaten.

– Vi har kvalitetsgarantier från våra underleverantörer och vi är väldigt förvånade över att någon av dem brustit. Vi kommer att gå tillbaka i kedjan för att ta reda på var, när och hur det har gått fel, säger Magnus Ericson på Kavat.

Enligt honom kommer Kavat att instruera återförsäljarna att tills vidare plocka bort den aktuella modellen från hyllorna och man skickar nu ett större urval på test.

I fyra andra vinterkängor – ­Viking, Eurosko, Din Sko och Ecco – hittades rester av det perfluorerade ämnet PFOA som finns med på EU:s kandidatlista över extra farliga ämnen. Det anses ha ungefär samma egenskaper som PFOS och det är bara en tidsfråga innan även detta ämne förbjuds inom EU.

Men även om PFOA fortfarande är tillåtet så lovar företagen själva att de inte använder sig av det i tillverkningen. Trots det finns alltså ämnet i kängorna. Ljuger man helt enkelt?

– Om det är medvetet eller inte kan jag inte svara på. Men ett allmänt intryck från kemikalievärlden är att avståndet mellan de som säljer en produkt och de som tillverkar den är enormt och att informationen ofta stannar någonstans på ­vägen, säger Bert-Ove Lund på ­Kemikalieinspektionen.

Fakta:

PFOS och PFOA tillhör gruppen perfluorerade ämnen.

PFOS är förbjudet i EU eftersom det inte bryts ned i naturen, är kroniskt giftigt, reproduktions­störande och giftigt för vattenlevande organismer.

PFOA är tillsammans med fyra andra perfluorerade ämnen upp­taget på EU:s kandidatlista för särskilt skadliga ämnen. Ett förbud har införts i Norge.

PFOA bryts inte heller ned i naturen, är reproduktionsstörande och misstänks vara cancerframkallande.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.