Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Barnspel skippar sminket

Rosie Linder har skapat spelet Peppy Pals med fyra djurvänner som behöver hjälp. Barnen som spelar tränar upp sin emotionella ­intelligens.
Rosie Linder har skapat spelet Peppy Pals med fyra djurvänner som behöver hjälp. Barnen som spelar tränar upp sin emotionella ­intelligens. Foto: Beatrice Lundborg

Civilekonomen Rosie Linder tröttnade på att döttrarnas datorspel så ofta handlade om smink och utseende. Hon bestämde sig för att lansera ett eget spel – och i våras blev spelappen Peppy Pals verklighet.

– Ett spel som min dotter visade mig handlade om plastikoperationer. Och det var riktat mot barn! Det är fruktansvärt, säger Rosie Linder upprört.

Hon insåg att hon inte kunde förbjuda barnen att spela spel i mobilen, men i stället bli delaktig och engagerad själv.

– Dessutom hade jag läst massor av föräldraskapslitteratur som handlade om vikten av att barn lär sig emotionell intelligens för att nå framgång senare i livet. Ett spel innebär att barnet måste engagera sig och interagera, så jag tänkte att här borde man kunna göra något för att förebygga sådant som mobbning, berättar Rosie Linder.

Hon hade en vision, men inga pengar. Och hon är varken spelutvecklare eller psykolog. Därför gällde det att hitta ett team som hade den kompetens som hon själv saknade och som kunde göra verklighet av idén. Hon hittade rätt i spelutvecklaren Talawa, som gick in som del­ägare i Eqidz. Företaget valdes ut av Reach for change, en ideell stiftelse grundad av Stenbecks maktbolag Kinnevik, som bistår entreprenörer med kunskap och pengar. Då – efter att Rosie Linder jobbat med projektet på kvällar och helger – vågade hon gå ner till halvtid på sitt arbete på Riksbyggen.

I april släpptes appen Peppy Pals och blev omedelbart en succé. Spelet toppar listan över de mest nedladdade i Sverige i barnkategorin i App Store. Målet är att ha 100 000 nedladdningar i år och att spelet 2016 ska ha laddats ned av 5 procent av alla två- till sexåringar – i världen. Peppy Pals handlar om fyra djurvänner som barnen ska hjälpa i olika situationer.

– Syftet är att lära barnen konsekvenser av ett handlande, säger Rosie Linder, som redan fått bok­erbjudande baserat på spelets karaktärer.

Eqidz satsar på att i framtiden lansera 3–4 appar om året. Men det är ingen enkel resa de har framför sig.

– Det är ett enormt brus vi måste leta oss igenom och för att App Store ska lyfta fram en app krävs en enorm marknadsföringsbudget. Det är pengar vi inte har. Där ligger vår stora utmaning.

Ha en affärsplan. ”Vi hade affärsplan,

Ha en affärsplan. ”Vi hade affärsplan, team och demo klart – då först fick vi lån från Almi.”

Var verkligt passionerad. Pengar kan aldrig vara drivkraften, då orkar du inte till slut. Som företagare får du ett ja på nio nej.

Var inte rädd för att skapa ett team av människor som är smartare än du själv.

Eqidz

Produkt: Peppy Pals.

Ägare: Rosie Linder, Talawa Games, STING, privatpersoner.

Anställd: 1

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.