Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 08:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/barodlaren-for-vanliga-svenskar-kanske-det-ar-svart-att-tanka-sig-att-plocka-bar-pa-ackord/

Ekonomi

Bärodlaren: För vanliga svenskar kanske det är svårt att tänka sig att plocka bär på ackord

Jordgubbsodlaren Stefan Kallin inspekterar bären. Coronakrisen stoppade de planerade säsongsarbetare från att komma och tusenlappar gick om intet.
Jordgubbsodlaren Stefan Kallin inspekterar bären. Coronakrisen stoppade de planerade säsongsarbetare från att komma och tusenlappar gick om intet. Foto: Nicklas Thegerström

Många bärföretag väntar fortfarande på besked om de thailändska bärplockarna får komma. Men inom jordbruket har situationen till stor del löst sig. På Backa jordgubbsodling kommer bären i år att plockas av skolungdomar och agrikulturstudenter från Ukraina.

Svenska bärföretag har under våren uttryckt stor oro inför sommaren, eftersom den utländska arbetskraft som i normala fall utgör en stor del av arbetsstyrkan mötts av hinder till följd av coronapandemin. 

I början av juni kom besked från thailändska myndigheter om att man inte kommer att tillåta säsongsarbetare att åka till varken Finland eller Sverige. Beskedet verkar dock inte vara slutgiltigt. Den thailändska ambassaden i Stockholm meddelar att det ”pågår samtal” om bärplockarna och att man kommer rapportera så fort man nått ett nytt beslut. Samtidigt börjar tiden bli knapp för de svenska bärföretagen.

– Vi behöver ett besked senast nästa vecka, annars blir det för sent, säger Sylve Björkman som är vd på bärföretaget Ransäters Invest, vars säsongsanställda vanligtvis utgörs av thailändsk arbetskraft. 

Fram till den 16 juni i år hade bara 500 ansökningar om arbetstillstånd för bärplockade inkommit till Migrationsverket, jämfört med fjolårets 6200. Enligt landsbygdsminister Jennie Nilsson är det troligt att tillgången på skogsbär kommer minska kraftigt. Hon tycker beroendet av den utländska arbetskraften är en sårbarhet, men tror att det kan underlätta för skogsbärsföretagen om de anmäler in lediga tjänster till Arbetsförmedlingen.

– Då kan fler arbetssökande i Sverige få möjlighet att söka jobb inom branschen, säger hon i en kommentar till DN.

Jennie Nilsson, landsbygdsminister, föreslår att bärföretagen ska anmäla in lediga tjänster till Arbetsförmedlingen.
Jennie Nilsson, landsbygdsminister, föreslår att bärföretagen ska anmäla in lediga tjänster till Arbetsförmedlingen. Foto: Thomas Karlsson

För jordgubbsodlarna var läget till midsommar desto bättre. De svenska jordgubbsplantagerna brukar främst bemannas av arbetskraft från Rumänien, Bulgarien, Ukraina och Polen. Därför har de inte påverkats av de thailändska myndigheternas restriktioner i lika stor utsträckning som de företag vars inkomstkälla är vilda bär.

– Det har varit lättare för de som brukar ta in arbetskraft från flera olika länder eftersom alla länder agerat så olika, säger Marcus Söderlind, som är ordförande för LRF Trädgård.

– Tack vare de politiska besluten där EU öppnade upp och Sverige hävde reseförbud från tredje land för livsmedelssektorn har de flesta säsongsarbetare ändå kunnat komma.

Att plocka jordgubbar är inte lika lätt som det låter, menar Marcus Söderlind, ordförande för LRF Trädgård. Dessutom kan inte alla plockare vara nya samtidigt.
Att plocka jordgubbar är inte lika lätt som det låter, menar Marcus Söderlind, ordförande för LRF Trädgård. Dessutom kan inte alla plockare vara nya samtidigt. Foto: Nicklas Thegerström

Han tycker att debatten om utländsk arbetskraft varit något förenklad. Att plocka jordgubbar är inte lika lätt som många tror, menar han, och det går inte att placera vem som helst på plantagerna. 

– Man måste både vara flink i fingrarna, fysiskt uthållig och oerhört noga med kvaliteten. För det finns ingen vara som är så känslig som jordgubben. Dessutom kan inte alla vara nya samtidigt, det måste finnas en bas av sådana som vet vad de gör.

På Backa jordgubbsodling i Heby skulle de röda bären plockats av säsongsarbetare från Filippinerna. Planen var att de skulle komma i början av juni, men odlaren Stefan Kallin fick tänka om.

– Vi hade ansökt om tillstånd redan vid årsskiftet. Det var mycket pappersarbete och vi lade ut 2000 kr per person. Att det här coronaviruset skulle komma hade man ju aldrig kunnat tro. De pengarna fick vi ju inte tillbaka, säger han.

Efter några inlägg på Facebook fick de in ansökningar från unga lokalbor som nu kommer hjälpa till på odlingarna, tillsammans med två utbytesstudenter från Ukraina som hittat jobbet via organisationen Jordbrukareungdomens förbund. 

Dåligt väder försenar en stor del av skörden, men problemet med arbetskraften är i alla fall löst. ”Som odlare är man ganska luttrad av väder och vind. Det blir alltid svängningar, men det löser sig”, säger Stefan Kallin.
Dåligt väder försenar en stor del av skörden, men problemet med arbetskraften är i alla fall löst. ”Som odlare är man ganska luttrad av väder och vind. Det blir alltid svängningar, men det löser sig”, säger Stefan Kallin. Foto: Nicklas Thegerström

Utmaningen med att hitta inhemsk arbetskraft tror Stefan Kallin beror på att villkoren inom jordbruket kan skilja sig från vad många är vana vid.

– För vanliga svenskar som kanske är vana att tjäna 165 kr i timmen är det nog svårt att tänka sig att plocka bär på ackord. De här jobben är väl inte så attraktiva för den breda massan, säger han och rensar bort ännu en jordgubbe som blivit angripen av en larv.

Det börjar bli för varmt. Han får hjälp att öppna upp väggarna på det långa tunnelväxthuset. Jordgubbarna måste hålla toppklass. Precisionen är viktig. Att få svenska ungdomar att orka säsongen ut tror Stefan Kallin kan bli svårt.

– Men som odlare är man ganska luttrad av väder och vind. Det blir alltid svängningar, men det löser sig, säger han.

Läs mer: Thailändska myndigheter stoppar bärplockare

Läs mer: Arbetslösa matchas mot lantbruket för att klara skörden
 

Ämnen i artikeln

Jordbruk
Thailand
Filippinerna
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt