Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Barroso: Avgörande tillfälle för EU

EU-kommissionens ordförande vill ha en ännu starkare union, en federation. Finansminister Anders Borg är kritisk till att fokus inte ligger på att lösa den akuta eurokrisen.

– I dag manar jag till skapandet av en federation av nationalstater, sade José Manuel Barroso i sitt årliga tal över tillståndet i unionen.

– Inte någon superstat, utan en demokratisk federation av nationalstater som kan tackla våra gemensamma problem.

Ordet federation fick i sig många att resa ragg. Andra höjde ett förvånat ögonbryn över att Barroso talade om federalism och tidskrävande fördragsändringar när det brinner i knutarna att få stopp på eurokrisen. Till de sistnämnda hör Anders Borg (M).

– Jag tror att man gör klokt i att lösa de akuta problemen vi har: situationen i Grekland, situationen i Spanien, frånvaron av konkurrenskraft i de sydeuropeiska länderna. Då kan det finnas en fara i om man fastnar i politiska systemkonstruktioner som ytterst måste gå till folkomröstningar, säger Borg.

Barroso presenterade även ett mer närliggande förslag om en bankunion där Europeiska Centralbanken (ECB) får huvudrollen att övervaka euroländernas banker. Sverige och andra icke-euroländer får själva välja om de vill vara med, men än är det för tidigt för ett svenskt besked.

– Det är väldigt oklart hur det här banksamarbetet ska utformas. Vår hållning är att vi måste ha möjlighet att ställa hårda krav på våra banker, därför att det ytterst är svenska skattebetalare som får ta konsekvenserna och då måste vi kunna reglera och kontrollera dem själva, säger Borg.

I förhandlingarna kommer Borg söka brett stöd i riksdagen. Dessutom pågår redan diskussioner med andra icke-euroländer för att bevaka gemensamma intressen.

Borg är, i likhet med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, kritisk till att ECB ska övervaka alla banker, runt 6.000.

– Det realistiska är att man i första hand går vidare med de systemviktiga bankerna i euroområdet, säger Borg.

Under dagen gav den tyska författningsdomstolen i Karlsruhe klartecken för Tysklands medverkan i krisfonden ESM, vilket minskar osäkerheten kring olika stödprogram.

– Samtidigt ska man vara medveten om att det kvarstår väldigt mycket osäkerhet, särskilt kopplat till situationen i Grekland och Spanien, inte minst offentliga finanser och banker och vad det ska landa i, säger Borg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.