Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 13:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/basta-handelsdagen-sedan-2008-i-tokyo/

Ekonomi

USA-börser steg i väntan på biljonpaket

Foto: Thomas Karlsson

För andra handelsdagen i rad var det i huvudsak muntra miner på USA-börserna.

Det handlades på marknaderna sedan de politiska parterna i landet enats om ett gigantiskt stimulanspaket för att motverka coronavirusets härjningar.

TT Text

Överenskommelsen har förhandlats fram mellan Demokraterna och Republikanerna i senaten och president Donald Trumps regering. Totalt antas paketet omfatta runt 2 biljoner dollar, motsvarande över 20 000 miljarder kronor, och det väntas röstas igenom i kongressen inom kort.

Dow Jones industriindex steg 2,3 procent och S&P 500 klättrade 1,1 procent.

– Det som de finansiella och penningmässiga stimulanserna har gjort är att tillåta marknaden att återhämta sig, säger Justin Hoogendoorn, strateg vid finansanalysföretaget Piper Jaffray i Chicago.

Nasdaqs kompositindex sjönk däremot 0,5 procent.

Andra analytiker varnade också för de fortsatta effekterna av smittspridningen.

På börserna i Europa och Asien var det breda uppgångar.

På tisdagen steg S&P 500 9,4 procent i New York medan Nasdaqs kompositindex gick upp 8,1 procent. Dow Jones industriindex rusade 11,4 procent – den största uppgången på en enskild handelsdag sedan 1930-talet.

Handeln var svängig på Stockholmsbörsen men OMXS-index hade vid stängning på onsdagen stigit 4,3 procent.

Regeringens krispaket för småföretagen togs emot väl.

– Det kommer vara fortsatt stora slag på börserna, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Klockan 17.00 inledde regeringens och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna sin pressträff om satsningar på småföretagen i spåren av coronavirusets framfart. När förslagen kom steg kurserna på Stockholmsbörsen markant och vid stängning klockan 17.30 var OMXS-index upp 4,3 procent.

Efter de tidigare kraftigare nedgångarna har börserna letat sig uppåt igen. Det breda indexet OMXSPI, som väger samman alla Stockholmsbörsens aktier, steg med 3,5 procent vid öppningen. Vid elva på förmiddagen låg det närmare fyra procent. 

Stora bolag som Electrolux och Husqvarna steg med över tio procent de första timmarna av onsdagens handel. Fram till elvatiden var det bara en handfull av de större bolagen som visade röda siffror. 

Det är, enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist, långt kvar innan det blir tal om en större återhämtning eller lugn på marknaderna. 

– Det kommer fortsätta röra sig upp och ner och det kommer vara fortsatt stora slag på börserna, säger han.

Morgonens uppgång kom efter det att de politiska parterna i USA kommit överens om ett gigantiskt stimulanspaket som gav rekordlyft på USA-börserna på tisdagen. Det smittar av sig på resten av världens börser men det finns mycket osäkerhet kvar som behöver vägas in enligt Bergqvist. 

– All den här ekonomiska politiken som vi ser nu är massiv och den är självklart positiv, även om vi tyvärr är osäkra kring effektiviteten. Vi vet först om ett tag om det här verkligen fungerar, säger Bergqvist. 

Vanligtvis viktiga ekonomiska data som arbetslöshetsstatistik, inköpschefsindex och siffror från detaljhandeln kommer att vara stora besvikelser en tid framöver. Om aktiemarknaderna kan ha överseende med det så kan uppgången hägra i slutet av nästa kvartal, tror Robert Bergqvist. 

– Om marknaden gradvis kan bortse från det här dystra som kommer komma ut de kommande två–tre månaderna, samtidigt som effekterna av den ekonomiska politiken börjar synas, då tror jag att vi börjar se en botten på börsen då, säger han. 

Robert Bergqvist, SEB:s chefsekonom.
Robert Bergqvist, SEB:s chefsekonom. Foto: Jessica Gow/TT, Jessica Gow/TT

Viktigt för att en vändning ska bli av är också att fler länder får kontroll över själva virussmittan. 

– Det såg vi i Kina. Börserna kommer att reagera positivt den dagen vi ser en liten utplaning. Allt behöver inte vända åt rätt håll på en gång men tecken på en stabilisering kommer vara det viktiga och det ser vi tyvärr inte här än, säger Robert Bergqvist.

Tidigare på morgonen noterade Tokyobörsen sin bästa handelsdag sedan 2008 när Nikkei-index rusade åtta procent, samtidigt som Topix-index steg 6,9 procent. Taiwanbörsen och Hongkong lyfte med över tre procent medan Kospi-index i Sydkorea steg med 5,9 procent.

Läs mer: Volvo skjuter fram stämman