Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 10:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/battre-an-vantat-av-ericsson/

Ekonomi

Ericssons aktie stiger efter rapporten

Foto: Rebecka Uhlin

Telekomtillverkaren Ericssons vändning till vinst för årets första kvartal hamnade klart över marknadens förväntningar. Den nordamerikanska marknaden ger draghjälp enligt koncernchefen Börje Ekholm.

Aktiekursen steg med drygt 1 procent i den inledande handeln.

Rätta artikel

Försäljningstillväxten under kvartalet uppgick till 7 procent organiskt, i huvudsak med draghjälp från Nordamerika, noterar vd Börje Ekholm i sin kommentar i delårsrapporten.

”Hittills har vi offentligt meddelat kommersiella 5G-avtal med 18 namngivna operatörskunder, vilket just nu är fler än någon annan leverantör”, skriver Ekholm.

Enligt Ekholm släpar den europeiska marknaden efter när det gäller utbyggnad av 5G-tjänster.

”Schweiz har släppt spektrum (utrymme för operatörerna) som låter Swisscom leverera kommersiella 5G-tjänster, med vår utrustning, men utvecklingen i övriga Europa går betydligt långsammare, främst beroende på brist på spektrum, ett svagt investeringsklimat och ytterligare oklarheter relaterade till leverantörernas framtida tillgång till sina marknader”, skriver Ekholm.

För segmentet Networks lyfte nettoomsättningen med 17 procent till 33,5 miljarder kronor under årets första kvartal jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Men jämfört med fjärde kvartalet i fjol var det en inbromsning på 20 procent.

Högre patent- och licensintäkter, lägre omstruktureringskostnader och minskad påverkan från strategiska avtal påverkade bruttomarginalen i Network-segmentet positivt. Marginalen steg till 43,2 procent.

Försäljningen för Digital Services blev 7,8 miljarder, medan Managed Services försäljning under första kvartalet i år blev 5,9 miljarder.

Enligt delårsrapporten har Ericsson inlett förlikningsförhandlingar med USA:s finansinspektion SEC och USA:s justitiedepartement om de korruptionsanklagelser som riktats mot bolaget. Anklagelserna handlar om att mutor förekommit i upphandlingar om mobilnät runt om i världen under ett antal år.

”Dessa diskussioner är i ett väldigt tidigt skede och vi har därför inte möjlighet att uppskatta hur länge dessa kommer att pågå. Eftersom detta är ett pågående ärende kan vi inte heller lämna några detaljer annat än att, baserat på nuvarande status i diskussionerna, det är vår bedömning att ärendenas lösning kommer att resultera i betydande monetära och andra åtgärder. Omfattningen och effekterna av dessa kan i nuläget inte uppskattas eller säkerställas på ett tillförlitligt sätt”, skriver bolaget.

Ericsson redovisar en vinst före skatt på 4,3 miljarder kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med förlusten på 853 miljoner kronor motsvarande period 2018.

Omsättningen lyfte till 48,9 miljarder kronor, jämfört med 43,4 miljarder kronor ett år tidigare.

Rörelseresultatet var 4,9 miljarder kronor, jämfört med förlusten på 312 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med ett rörelseresultat på 2,8 miljarder kronor, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Reuters. För omsättningen låg snittprognosen 48,2 miljarder kronor.

När handeln på Stockholmsbörsen inleddes steg kursen med drygt 1 procent.

Ämnen i den här artikeln:

Ericsson
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt