Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Bättre än väntat för Autoliv

Autoliv redovisar en högre vinst än väntat. Men aktiemarknaden uppskattar inte delårsrapporten.

Bilsäkerhetsjätten Autoliv redovisar en vinst före skatt på 265 miljoner dollar, motsvarande cirka 2,3 miljarder kronor, för fjärde kvartalet 2015. Det kan jämföras med vinsten på 203 miljoner dollar motsvarande period 2014.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 239 miljoner dollar, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen uppgick till 2.520 miljoner dollar, jämfört med 2.354 miljoner dollar ett år tidigare.

”Takten i den tekniska utvecklingen i vår bransch är högre än någonsin och under 2016 förväntar vi oss att göra stora investeringar”, skriver vd Jan Carlson i en kommentar.

Autoliv planerar att investera mellan 6–6,5 procent av omsättning i forskning och utveckling under året.

Under första kvartalet räknar bolaget med en ökning av försäljningen på mer än tio procent. Carlson pekar samtidigt på att den makroekonomiska osäkerheten har ökat jämfört med i fjol.

Trots det oväntat stora vinstlyftet så faller Autoliv kraftigt på börsen i spåren av rapporten. Klockan 12.15 hade kursen rasat med 6,9 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.