Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 06:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/battre-forsaljning-av-lagpriscannabis/

Ekonomi

Bättre försäljning av lågpriscannabis

Foto: Eva Tedesjö

Det kanadensiska cannabisbolaget Aurora fortsätter att rusa på börsen, efter att försäljningen av lågpriscannabis visat sig vara en försäljningssuccé. På måndagen steg aktien med 53 procent.

Sedan toppnoteringen 2018 är aktien dock fortfarande en förlustaffär för ägarna.

Direkt Text

Uppdatering 200520 11.10: Texten har tillfogats en rättelse

Aurora Cannabis fortsatte rusa med 53 procent på måndagen, efter att fredagens rapportreaktion blivit 70 procent upp för aktien. På två handelsdagar har den New York-handlade aktien stärkts från 6:62 dollar till 17:10 dollar. Lyftet fortsatte också in på tisdagen, där aktien steg med ytterligare 15 procent i förhandeln.

Bolaget har likt branschen i övrigt staplat rapportbesvikelserna ovanpå varandra sedan cannabisvågen sköljde över New York-börsen under 2018. Kursgraferna är dock fortsatt en deppig läsning för ägarna som varit med från början – Auroras aktie är ned med runt 80 procent sedan den kurstopp som följde hajpen vid New York-noteringen 2018.

I rapporten för det första kvartalet redogjordes efter stängning på torsdagen en försäljning stärkt av en satsning på lågpriscannabis, som går en match med svarta marknadens betydligt billigare hasch.

Cannabis handlas trots legaliseringen kring halva priset i Nordamerika jämfört med den lagligt handlade motsvarigheten, vilket kommit att bli en mer svårknäckt nöt än vad branschens i huvudsak kanadensiska aktörer hoppats på.

Sammantaget var Auroras omsättning klart bättre än väntat i kvartalet, kostnaderna under bättre kontroll och trots att förlusten fortsatt var djup föll rapporten i god jord hos både investerare och analytiker.

Analytikerfirman Ladenburg Thalman skrev i en analys med köpråd att Aurora är på väg mot solida kassaflöden för verksamheten som helhet bara via den starka positionen i den kanadensiska marknaden. Ladenburg varslade dock om att det oklokt att bedriva någon utvidgad satsning mot USA givet att regleringsläget där fortsatt är svårnavigerat.

Legaliseringen har inte följts av en uppluckring från federala läkemedelsmyndigheter, vilket inneburit att många konsumentvarumärken varit tveksamma eller backat tillbaka från satsningar på saluförandet av cannabinoida produkter.

Flera andra cannabisaktier har hängt med i uppsvinget, där bland Canopy Growth stigit med 15 procent. Läkemedelsbolaget Tilray, som producerar medicinsk marijuana, har handlats upp med 10 procent.

Danska Stenocare, verksamma inom medicinsk cannabis, har stigit från 26,5 kronor per aktie till 41:80 kronor sedan fredagen. Stenocare genomförde i måndags listbyte till First North från Spotlight. På tisdagen var aktien upp med 11 procent.

Läs mer:

Cannabisbolag populärt hos svenska sparare

Kanada första västlandet att legalisera cannabis 

Rättelse: I en tidigare version av texten fanns en felaktig uppgift om rättsläget i USA.

Ämnen i artikeln

Cannabis
Kanada
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt