Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 13:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/battre-skydd-kravs-mot-vikande-konjunktur/

Ekonomi

Bättre skydd krävs mot vikande konjunktur

Regeringen måste förbereda sig för att möta en kommande nedgång i konjunkturen. Det fastslår Finanspolitiska rådet fast i sin årsrapport.

Rätta artikel

När Finanspolitiska rådet på tisdagen lämnade sin årsrapport över regeringens sätt att sköta rikets finanser konstateras att högkonjunkturen är på väg att mattas av. Rådet fastslår att det just nu inte finns några omedelbara behov för regeringen att agera men att det måste finnas en ökad beredskap den närmaste tiden.

– Risken för att utvecklingen blir svagare än vi trott har ökat den senaste tiden, säger Finanspolitiska rådets ordförande Harry Flam.

Han konstaterar att utrymmet för Riksbanken att med hjälp av räntan stötta konjunkturen är mycket begränsad i och med att räntan är så låg.

– Därför efterlyser vi att regeringen bör vara beredd att vidta stabiliseringspolitiska åtgärder om det skulle behövas, säger Harry Flam.

Finansminister Magdalena Andersson (S) delar bilden av att Sverige är på väg mot en mer avmattad konjunkturutveckling.

– Men det är inte så att prognoserna pekar på någon stor dramatik. Men om det skulle bli en sämre utveckling är vi naturligtvis redo. Det är därför det är så viktigt att vi har betalat av på statsskulden. Det är så man skaffar sig muskler om det skulle behövas, säger Magdalena Andersson.

Enligt Finanspolitiska rådet klarar regeringen i stort sett av att leva upp till överskottsmålet på 0,33 procent av BNP.

Rådet bedömer också att styrkan i de offentliga finanserna är god, även om det är svårt att i nuläget säga vad som kommer att krävas när befolkningen åldras och behoven inom den offentliga vården växer.

– Men det ser ut som att de offentliga finanserna är ganska hållbara, säger Harry Flam.

Även finansministern bedömer att Sveriges offentliga finanser är stabila.

– Vi har jobbat hårt för att vi ska ha ordning och reda i statsfinanserna. Vi har betat av på underskotten och har betalat av på statsskulden. Det är väldigt bra när vi nu går in mot en period med avmattad tillväxt att vi gör det från en sådan position, säger Magdalena Andersson.