Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-05 20:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/baylan-i-krismote-med-byggbranschen-om-cementa/

EKONOMI

Baylan i krismöte om Cementa: ”Vi ser över vad vi kan göra”

Foto: Karl Melander

Beslutet om att neka Cementas fabrik på Gotland förnyat tillstånd har skapat uppror i byggbranschen. Under torsdagen kallade näringsminister Ibrahim Baylan (S) in parterna till ett möte.

Det var Byggföretagen, Byggnads, IF Metall, Industriarbetsgivarna, Svensk Betong och Svemin som för en vecka sedan begärde ett skyndsamt möte med näringsministern för att diskutera hur regeringen och branschen ska lindra effekterna av en möjlig nedstängning av Cementas fabrik på Gotland.

Bakgrunden är Mark- och miljööverdomstolens beslut från den 6 juli, som nekar Cementa tillstånd att bryta mer kalk vid Slite på Gotland. Det innebär att Cementa måste upphöra att bryta kalksten från och med den 31 oktober. Domstolen hänvisar till att verksamhetens påverkan på grundvattnet inte är tillräckligt utredd.

– Vi har bett ett antal av våra myndigheter att se över det här och göra en oberoende analys av eventuella konsekvenser. Det är ett pågående arbete, som måste gå snabbt, säger Ibrahim Baylan.

Under dagens möte kunde han inte ge några besked om hur och i så fall när regeringen kommer att gå vidare.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Näringsminister Ibrahim Baylan (S). Foto: Roger Turesson

Cementas fabrik på Gotland står i dag för 75 procent av den svenska cementtillverkningen. Stannar fabriken kommer det att få digra konsekvenser för det svenska samhällsbyggandet, varnar byggsektorn.

Enligt konsekvensanalys från branschorganisationen Byggföretagen kan påföljderna som värst leda till uppemot 280 000 uppsägningar, liksom ett investeringsbortfall på 20 miljarder kronor i månaden och en avbruten klimatomställning.

– Att vi inte kan få en tydligare tidsplan är ett problem för byggföretagen, som i sin tur måste följa svenska lagar. Om vi inte får tydligare besked står vi inför en stor varselchock redan i augusti, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd.

Det riskerar även att strama åt bostadsbyggandet, som behövs för att få bukt med bostadsbristen.

– Ett stopp kommer att leda till en stor dominoeffekt. Det kommer i stor utsträckning att påverka byggen av nya bostäder, vindkraftverk, byggnationer som batterifabriker och infrastruktur, säger vd:n.

Med på mötet var även Johan Lindholm, förbundsordförande för fackförbundet Byggnads. Han uppfattade mötet som positivt, och tycker att han fick möjlighet att framföra att oron är stor bland byggnadsarbetarna.

Johan Lindholm, ordförande Byggnads.
Johan Lindholm, ordförande Byggnads.

– Jag har fått många mejl från medlemmar som undrar hur det ska bli i höst. Det är viktigt att möta den oron med politiska besked.

Han förtydligar att fackförbundet har respekt för domstolens beslut, och förstår vikten av att ställa höga miljökrav, men vill att det ska ske samtidigt som man skyddar arbetstillfällen. Krisen riskerar att bli stor och komma väldigt snabbt.

– Därför förväntar jag mig att det här måste gå väldigt, väldigt fort. Det här riskerar bli den största krisen för byggsektorn sedan 90-talet, och det kan vi inte acceptera. Det måste till insatser direkt, säger Johan Lindholm.

För IF Metall är frågan om Cementa principiell, meddelar ordförande Marie Nilsson. Beskedet om att tillståndet inte förnyas kom alldeles för sent och var oväntat.

– Det gör att det blir osäkert att bedriva verksamhet i Sverige. Vi vill inte tumma på miljökrav, men det måste vara förutsägbart och tillståndsprövningen måste hanteras snabbare.

På fabriken i Slite jobbar drygt 130 av fackförbundets medlemmar, men eftersom Gotland har avindustrialiserats under en längre tid är arbetsgivaren desto viktigare. IF Metall vill gärna se en mer långsiktig plan för arbetstillfällena på Gotland.

– I ett större sammanhang handlar det inte om så många arbetstillfällen, men de finns på en ort där det inte finns så många sådana jobb, säger Marie Nilsson.

Enligt Ibrahim Baylan pågår just nu ett blixtarbete med att bli klar med den pågående analysen.

I värsta fall kan det här leda till att tusentals jobb försvinner. Hur orolig ska man vara om man jobbar i byggbranschen?
– Det är inget jag kan spekulera i just nu. Men jag tror att alla begriper att om man har en leverantör som står för stora delar av cementtillverkningen i landet, och om den verksamheten upphör på kort sikt, så får det så klart konsekvenser. Exakt vilka kan jag inte kommentera just nu. Nu ser vi på näringsdepartementet tillsammans med ett antal andra departement över vad vi kan göra, med hänsyn till att det är en juridisk process, säger näringsministern.

Läs mer: Resultatet kan bli högre utsläpp och färre jobb

Läs mer: Cementa får nej till fortsatt brytning av kalksten – överklagar till HD

Läs mer: Cementfabrik på Gotland ska bli klimatneutral

Ämnen i artikeln

IF Metall
Byggnads
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt