Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/baylan-tar-karnkraftsdebatten-med-ro/

Ekonomi

Baylan tar kärnkraftsdebatten med ro

Kärnkraftverket vid Oskarshamn. Foto: Adam Ihse/TT

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) var central för energiöverenskommelsen 2016. Han tar den uppblossande kärnkraftsdebatten med ro:

– Faran är väl om detta skapar osäkerhet så att näringslivet tvekar att göra förnybara investeringar. Där är vi inte så länge fem partier pratar med varandra.

Rätta artikel

Baylan var energiminister i S-MP-regeringen när uppgörelsen slöts med Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet för knappt tre år sedan. Syftet var att skapa en bred bas för att energibranschen skulle våga satsa långsiktigt på miljövänligare alternativ. 

Partierna kom överens om att Sverige ska ha enbart förnybar elproduktion år 2040, men också om regler för vattenkraften, förlängning av systemet med elcertifikat och en slopad kärnkraftsskatt. 

I en artikel på DN Debatt på tisdagskvällen krävde Kristdemokraterna och Moderaterna att kärnkraften ska få en centralare roll, och fick snabbt stöd av Liberalerna, som stod utanför överenskommelsen 2016. Centralt för alla tre partier är att de hellre pratar om ”fossilfria” energislag än ”förnybara”.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S). Foto: Lisa Mattisson

– Det står ju alla fritt att driva dessa frågor, det är naturligt att debatten återkommer då och då. Jag kan bara konstatera att överenskommelsen innebär att man både kan livstidsförlänga befintliga reaktorer och bygga nya. Men det ska inte ske med skattepengar, kommenterar Ibrahim Baylan.

Han menar att det stora värdet med uppgörelsen är att tung svensk industri och energibranschen vet hur den långsiktiga spelplanen ser ut.

– Om det däremot uppstår osäkerhet i energifrågan kan aktörerna tveka inför stora investeringar, säger Ibrahim Baylan.

Skapar den nya debatten en sådan osäkerhet?

– Nej, inte så länge fem partier pratar med varandra.