Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Baylan utesluter inte omprövning av effektskatten

Foto: Anders Wiklund / TT

Vattenfall menar att alla svenska kärnkraftverk kan stängas – om inte effektskatten på kärnkraft slopas. Energiminister Ibrahim Baylan (S) kan tänka sig att ompröva höjningen av den omstridda skatten. ”Jag utesluter inte någonting”, säger han.

I torsdagens Dagens Industri varnar statliga Vattenfalls ledning för att de låga energipriserna i kombination med regeringens höjning av effektskatten på kärnkraft riskerar leda till att bolaget tvingas stänga flera reaktorer i förtid. Orsaken är att det inte längre går att få lönsamhet.

– Vi har historiskt låga energipriser och det är klart att det pressar energisektorn så jag har full förståelse för oron, säger energiminister Ibrahim Baylan.

Under våren ska energikommissionen med representanter från samtliga riksdagspartier försöka enas om riktlinjer för Sveriges framtida energiförsörjning. Kommissionen leds av Ibrahim Baylan som säger att samtliga frågor är uppe på bordet. Det gäller även höjningen av effektskatten på kärnkraft som regeringen införde under fjolåret.

– Hela energisektorn är uppe för diskussion, inklusive styrmedel som skatter. Det är helt uppenbart att vi behöver komma överens hur det här ska vara långsiktigt. Förutom de låga elpriserna bidrar den här osäkerheten till att investeringar i den skala vi behöver inte blir av inom energisektorn, säger Ibrahim Baylan.

Han kan tänka sig att ompröva höjningen av effektskatten på kärnkraft.

– Jag utesluter inte någonting. Min och regeringens ingång i det här är att säkra upp att svenska hushåll och industrier har tillgång till konkurrenskraftiga energipriser. Då ser jag de kvarvarande sex kärnkraftsreaktorerna som en brygga in till ett helt förnybart system, säger han.

Ibrahim Baylan understryker att det viktiga är att nå en bred överenskommelse som står sig länge. I dagsläget tyder det mesta på att energipriserna kommer att ligga kvar på en låg nivå under ganska lång tid och då behövs långsiktiga lösningar, menar han.

– Det är uppenbart att de förutsättningar som klubbades i riksdagen 2010 inte ger den långsiktighet som branschen efterfrågar och det är därför vi har en energikommission på plats.

I höstas beslutade Vattenfall att två av de fyra reaktorerna i kärnkraftverket i Ringhals ska stängas i förtid. Strax därpå beslutade Eon att två av tre reaktorer i Oskarshamn ska stängas tidigare än planerat.

Fakta: Energikommissionen

* Energikommissionen tillsattes i mars 2015. Kommissionen leds av energiminister Ibrahim Baylan och innehåller representanter från samtliga riksdagspartier. Dessutom ingår generaldirektörerna för Energimarknadsinspektionen, Svenska kraftnät och Energimyndigheten.

* Energikommissionens uppdrag är att se över det framtida behovet av energi utifrån aktuell och befintlig forskning. Uppdraget är att lämna ett underlag till en bred politisk överenskommelse om energipolitikens inriktning, med fokus på 2025 och framåt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.