Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 13:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/bedomare-tror-att-rantehojning-kan-flyttas-fram/

Ekonomi

Bedömare tror att räntehöjning kan flyttas fram

Foto: Thommy Tengborg/TT

Riksbanken väntas lämna räntan oförändrad i samband med veckans beslut. Samtidigt möter planerna på en höjning i höst ny misstro och kritik.

– Jag tycker att det är läge att ligga still, säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman.

Rätta artikel

I december förra året tog Riksbanken ett första steg mot högre räntor. Nästa kliv, som är planerat i höst, skulle innebära att styrräntan höjs till 0 procent.

Färdplanen bort från minusräntan möts dock av skepsis. Hinder har uppstått sedan årsskiftet, då prisökningarna i svensk ekonomi har visat sig ligga under Riksbankens förväntningar.

– Många har blivit ganska överraskade av den lägre inflationen, säger Cathrine Danin, seniorekonom på Swedbank.

Därtill finns en ekonomisk osäkerhet i omvärlden. Internationella valutafonden, IMF, har flera gånger skrivit ned sin globala tillväxtprognos för 2019. Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman beskriver hur globala konjunkturen nu står och väger.

– Även om svensk arbetsmarknad fortfarande är stark ser vi att vi har en avmattning framför oss, säger hon.

Den bedömningen delas också av arbetsmarknadens parter. LO-ekonomen Torbjörn Hållö pekar särskilt på osäkerheten i tysk ekonomi, vars tillväxt i år väntas bromsa rejsält. Mats Kinwall, chefsekonom på Teknikföretaget, påpekar att bostadssektorn samtidigt har blivit en tillväxtbroms i svensk ekonomi.

– Omvärlden är svag, och även det sköljer gradvis över Sverige. Jag tror att vi har sett början på en uppgång i arbetslösheten, säger Mats Kinwall.

Frågan för Riksbanken gäller därför tajmningen. Banken mötte kritik redan i samband med decemberhöjningen. De ekonomiska argumenten för beslutet sades då vara otydliga.

– Att fortsätta en räntehöjningsfas i år, det är inte riktigt vad handboken föreskriver. Men Riksbanken har också målat in sig i ett hörn. Man har en önskan att komma bort från extremt låga räntor. Det borde man dock ha gjort tidigare, säger Mats Kinwall.

LO:s Torbjörn Hållö är kritisk till planerna på en räntehöjning i september.

– Man ska inte stirra sig blind på minustecknet, utan titta på den reala ekonomin. Där är det svårt att se att Sverige kokar över. Riksbanken har genom sitt agerande de senaste åren fått tillbaka förtroende på inflationsmålet, och nu gäller det att vårda den tilltron. För oss är det väldigt viktigt inför avtalsrörelsen.

Om Riksbanken kan motivera en höjning senare i år beror på hur tillväxten och inflationen artar sig.

Christina Nyman, som anser att det vore bättre att avvakta, bedömer att det är ”på håret” om banken kan ta nästa steg. Swedbanks Cathrine Danin tror att Riksbanken håller fast i den planerade räntehöjningen.

Läs även: Färre räntehöjningar höjer bopriset uppe.