Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Bedragare slog till mot Gekås – lurade till sig varor för 130.000

Foto: Bertil Ericson/TT

Ett år och nio månaders fängelse blev det kännbara straffet för den bedragare som bland annat lurat till sig ett tiotal kundvagnar fulla med varor från Gekås i Ullared.

Mannen greps i och häktades i januari efter att ha lyckats hålla sig undan rättvisan i snart fyra år. Han har enligt tingsrätten gjort sig skyldig till en lång rad bedrägerier mot 15 företag i södra Sverige, till ett sammanlagt värde av 750.000 kronor. Till de mest spektakulära bedrägerierna hör en lyckad – och en misslyckad – kupp mot lågprisvaruhuset Gekås i Ullared, skriver Hallands nyheter.

Det var i april 2012 som mannen tillsammans med en medhjälpare lyckades komma över ett tiotal kundvagnar fulla med varor från företaget, till ett värde av drygt 130.000 kronor. Varorna såldes sedan vidare på bland annat Blocket.

Tillvägagångssättet beskrivs som simpelt. Genom att registrera flera olika organisationer, däribland en förening som påstod sig arbeta för barn och anhörigas rätt i kriminalvården, och en annan som sade sig verka för utsatta kvinnor, skapade mannen en täckmantel. Sålunda kunde kassapersonalen lämna ut varorna i tron om att de senare skulle betalas via faktura, vilket inte skedde.

När mannen några dagar efter den lyckade kuppen återvände till Gekås i ett försök att upprepa bedrägeriet fattade personalen misstankar. Den här gången försökte mannen lura till sig kundvagnar med varor för över 280.000 kronor, men fick i stället fly varuhuset tomhänt.

Mannen döms nu, efter fyra år på flykt, till ett år och nio månaders fängelse av Lunds tingsrätt som funnit honom skyldig till flera fall av bedrägeri och försök till bedrägeri. Han ska också betala skadestånd motsvarande värdet av varorna han lurat till sig.

Själv förklarar mannen sitt agerande med att han haft spelskulder, enligt Hallands nyheter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.