Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Begagnade båtar har ny vind i seglen

Foto: Anette Nantell

Båtmarknaden står inför en vändpunkt och försäljningen tar nu fart efter flera tröga år. Men andrahandspriserna är inte på den nivå som de var före finanskrisen 2008. ”Priserna har kommit ned till en nivå där de nu accepteras av både köpare och säljare”, säger Niklas Forsén, vd för mäklaren Båt­agent.

Under många år vande sig ägare vid att deras båtar inte sjönk i pris. Men i samband med finanskrisen 2008–09 skedde ett skifte på marknaden: andrahandsvärdet på båtar minskade.

– För tio år sedan kunde man förvänta sig att åtminstone få tillbaka köpeskillingen på fem sex års sikt, berättar Niklas Forsén

– I dag får du räkna med ett prisfall på 15–20 procent första året, tillägger han.

Det har tagit tid för säljarna att ­acceptera den nya marknaden. Åren 2010–2012 beskriver Forsén som tröga där säljarna ”inte ville lyssna på oss” och krävde orimligt höga priser. Men nu har priserna nått en ny stabil nivå.

– De har inte fortsatt att dala och jag skulle säga att de bottnade under fjolåret, säger Forsén.

Det har också gjort att andrahandsmarknaden har tagit fart. Båt­agent har till exempel förmedlat tolv båtar i över 500 000-kronorsklassen under januari och februari.

– De är normalt svaga månader och så många under de månaderna har vi inte sålt på många år, säger Forsén.

Det är också de dyrare båtarna, de som kan ses som ett alternativ till sommarstuga, som har fallit mest i pris.

Mindre båtar som behövs för transporter, fiske eller liknande är både billigare och mer av nytto­föremål. De behövs vid stugan och därför har de inte drabbats lika hårt av prisfallet.

Men om andrahandsmarknaden tagit fart kan inte samma sak sägas om nybåtsmarknaden som fortfarande går trögt. Och det har att göra med den värdeminskning som båtköpare i dag måste räkna med, tror Niklas Forsén.

– Ja, folk drar sig för att köpa nytt och därför ökar begagnatmarknaden, säger han.

Vad ska man då som säljare tänka på? Niklas Forsén ger några tips:

– Sätt ett relevant försäljningspris. Kolla på Blocket, pejla in prisläget på din båt och lägg ett pris strax under mitten av prisspannet. De som ligger över mitten kommer garanterat att få svårt att sälja.

– Var tillgänglig. Svarar du inte i telefon för att du inte vill bli störd hemma på kvällen kommer du att tappa spekulanter. Och se till att det är välstädat i båten och att inga personliga saker ligger framme.

Och om man är köpare?

– Förankra båttypen i familjen, så att alla tycker det är kul att vara där. Annars är risken att båten ligger vid bryggan hela tiden.

– Bestäm en budget och om du köper av en privatperson ska du pruta mer eftersom du inte har samma trygghet som om du vänder dig till en mäklare.

Tänk på det här om du vill köpa båt.

1. Vad ska du ha båten till? Fiske, en dagsutflykt eller ett par veckors segling i skärgården? Håll familjeråd - då är chansen störst att båten verkligen kommer till användning

2. Sätt en budget, inte bara för köpet utan också för underhåll och drift.

3. Ska du köpa en dyr båt kan det vara värt att betala en besiktningsman som går igenom den. Då kan du kräva en nedsättning av priset, eller till och med backa från affären, om det visar sig finnas allvarliga fel.

4. Studera marknaden och jämfört priser på de båtmodeller du är intresserad av

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.