Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Begagnat slår nytt rekord

Kläder blir allt mer populärt att sälja på Blocket.
Kläder blir allt mer populärt att sälja på Blocket. Foto: Scanpix
Svenskarna är flitigare än någonsin med att tömma sina förråd och garderober och sälja innehållet på nätet. Det visar Blockets sammanställning av vad som utannonserades mest under 2012.

År efter år händer det – begagnatmarknaden slår rekord. Trenden att köpa och sälja sina gamla prylar på nätet håller i sig. Ända sedan köp– och säljsajten Blocket startade 1996 har handeln ökat årligen.

2012 ökade antalet annonser igen med 3 procent. Det totala värdet på varorna som annonserades ut landade på 313 miljarder kronor vilket är en ökning med 33 procent jämfört med 2011.

Läs mer: Så säljer du smart på Blocket

Något färre bilar och båtar såldes, även om olika bilmärken fortfarande är de i särklass populäraste sökorden. Det som däremot ökade var typiska föremål från förråd och garderober: Möbler, kläder och elektronik.

– Framförallt kläder har ökat väldigt mycket det senaste året. Det finns både ett miljömässigt och ett ekonomiskt incitament till att handla begagnat, samtidigt som det är ett smidigt sätt att göra sig av med prylar, säger Annette Karlberg, presschef på Blocket till DN.se.

Grejorna som säljer snabbast på Blocket just nu är biljetter, vitvaror, tv och projektor, telefoner och surfplattor.

 

 

10 mest sökta prylarna på Blocket

1. Olika bilmärken (BMW, Volvo, Golf)

2. Bortskänkes

3. iPhone

4. Soffa

5. iPad

6. Cykel

7. Skrivbord 8. Ved

9. Byrå

10. Säng

Källa: Blocket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.