Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 23:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/bemanningsforetag-forlorade-i-ad/

EKONOMI

Bemanningsföretag förlorade i AD

Ett bemanningsföretag hyrde 2007 ut polska arbetare till två av byggbolaget NCC:s arbetsplatser i Göteborg. Arbetarna fick 140:50 kronor i timmen. Men nu har Arbetsdomstolen (AD) slagit fast att lönen var lägre än på jämförbara arbetsplatser och företaget döms att betala 350.000 kronor i skadestånd till fackförbundet Byggnads för kollektivavtalsbrott.

Frågan i AD gällde om lönenivån bröt mot bemanningsavtalets regler om lön under så kallat utbokat arbete. Byggnads ansåg att företaget skulle ha betalat i nivå med vad NCC:s fast anställda arbetare får i Göteborg.

AD finner, med vissa undantag som inte gällde det här fallet, att löneläget på bemanningsföretag "alltid ska bestämmas med ledning av förtjänstläget för jämförbara grupper hos kundföretaget".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt