Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 02:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/bemanningsforetagen-beviljas-stod-vid-korttidsarbete/

Ekonomi

Bemanningsföretagen beviljas stöd vid korttidsarbete

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tillväxtverket ger tummen upp för stöd vid korttidsarbete till bemanningsföretag. Senare ska även Finansutskottet lämna besked. 

DN har tidigare skrivit om bemanningsföretagens rädsla att uteslutas från stöd vid korttidsarbete. Med det menas att anställda går ner i arbetstid samtidigt som de behåller en större del av lönen. 

Patrik Eidfelt är förbundsdirektör på Kompetensföretagen, som samlar cirka 700 medlemsföretag. Tidigare har han flaggat för att branschen kommer behöva varsla 30.000 personer i närtid – om de inte omfattas av stödet.

Nu bedömer Tillväxtverket att företagen inkluderas. I myndighetens uppdrag ingår det att bedöma om vissa företag kunde ha förutspått coronakrisen. Till exempel om bemanningsföretagen kunde ha planerat annorlunda. 

– Vi bedömer att ingen verksamhet kunde ha planerat inför coronaviruset. Så länge man uppfyller kraven för korttidspermittering har man rätt att få stöd, säger Tim Brooks, avdelningschef för företagande på Tillväxtverket. 

Under perioden 16 mars till 31 december är det möjligt att ansöka om stöd vid korttidsarbete. Arbetstagaren står för cirka tio procent av kostnaden medan staten och arbetsgivaren delar på resten.  

Efter årsskiftet kommer nya bedömningar att göras.

– Vi gör en generösare tolkning av villkoren just nu, men när vi kommer ut i ett läge där coronaviruset inte påverkar företagen får vi göra nya bedömningar, säger Tim Brooks.