Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bensinen kan bli ännu dyrare

Bensinpriset höjdes på tisdagen till den högsta nivån på två och ett halvt år, främst till följd av utvecklingen i Libyen. Fortsätter den politiska osäkerheten kan priset stiga ännu mer, säger Ulf Svahn, vd för Svenska Petroleuminstitutet.

– Skulle det bli ett avbrott i leveranserna från Libyen så är min bedömning att marknaden kommer att bli ännu mer orolig och därmed kommer priserna att stiga ännu mer.

Med en produktion på 1,6 miljoner fat råolja per dag är Libyen en av de största oljeproducenterna i världen.

Om Libyen skulle stänga kranarna till omvärlden kan övriga oljeproducenter inom Opec-kartellen förmodligen täcka upp bortfallet genom en ökad produktion i exempelvis Saudiarabien.

Skulle Opec gå ut och säga att man kompenserar skulle priset förmodligen falla tillbaka, men till en högre nivå än vad den steg ifrån, säger Ulf Svahn.

Får vi vänja oss vid höga priser?

– Just nu får vi ha dem ett tag till, och det kommer att vara väldigt oroligt.

Han säger att det oroliga marknadsläget förstärks av spekulation bland råvaruhandlare om prisutvecklingen.

En ökad oro i Algeriet, som producerar runt 1,8 miljoner fat per dag, kan få priset att stiga ytterligare.

Fakta:Bensinpriset närmar sig toppnotering

Bensinpriset ligger nu på samma höga nivå som innan finanskrisen började hösten 2008.

Det högsta noteringen för priset på en liter bensin är från den 7 juli 2008. Då höjdes priset till 14:09 kronor.

Källa: Statoil

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.