Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 21:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/bensinpriset-hojt-till-over-17-kronor-litern/

Ekonomi

Bensinpriset höjt till över 17 kronor litern

Foto: Andreas Hillergren/TT

På fredagen höjder flera mackar sina bränslepriser, och nu kostar den 95-oktaniga bensinen över 17 kronor.

Rätta artikel

Under fredagen höjde de stora bensinmackarna priset på drivmedel. Preems pris för den 95-oktaniga bensinen ligger på 17 kronor och 14 öre per liter. Det är en höjning med 15 öre.

Circle K som för några år sedan köpte Statoils mackar i Sverige har också höjt sina priser med 15 öre litern. Lågpriskedjan Ingo ändrade också sina priser under fredagen, nu ligger en liter 95-oktanig bensin på 16.89 kronor litern.

Även OKQ8 höjde priserna till samma nivå.

Under den senaste veckan har allt fler anslutit sig till den snabbt växande Facebookgruppen ”Bensinupproret 2.0” som kräver lägre bränslepriser. Flera demonstrationer är planerade, enligt gruppen.

Vanligtvis höjs priserna under sommaren i samband med att efterfrågan ökar i Sverige. Finns planer på bilsemester i Sverige kan det i dagsläget vara svårt att lägga upp en budget för hur mycket bensinen kommer att kosta. 

Oljepriset, som i dag är starkt sammankopplat med bensinpriset, kan gå både upp och ner. I juni ska produktionskvoter diskuteras under kommande Opec-möte.

– Om efterfrågan stryps ytterligare via sanktioner eller produktionsbegränsningar kommer oljepriset att stiga. Vi har produkter som handlas på en global marknad. Det har en direkt effekt på svenska priser. Sedan årsskiftet har priset stigit från 55 dollar per fat till en bit över 70, har Johan G. Andersson, vd på Svenska petroleum- och biodrivmedelinstitutet sagt tidigare.