Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bensinpriset på rekordnivå efter dyrare olja och dollar

Bensinpriset på rekordnivå. Arkivbild.
Bensinpriset på rekordnivå. Arkivbild. Foto: Nicklas Thegerström

Bensinbolagen höjer sina bensinpriser med 20 öre. Det innebär att priset för en liter 95-oktanig bensin på bemannade stationer kommer ligga på rekordhöga 16:16 kronor. 

Även dieselpriserna höjs med 20 öre till 16:06 kronor per liter. Höjningen av priset på bensin och diesel beror på att priset för Brentolja, den amerikanska råoljan, har gått upp till över 80 dollar per fat. Samtidigt har kronan blivit svagare mot dollarn där kursen stigit till 8:74 kronor. Även skatten påverkar priset på bensin och diesel. 

Världsmarknadspriset på råolja har på senaste tid ökat på grund av USA:s beslut om att lämna kärnenergiavtalet med Iran. Det gör att det finns risk för sanktioner som kan minska tillgången på olja. 

Ett annat skäl till att priserna går upp är att efterfrågan på olja kan vara på väg upp. 

– Vanligtvis så stiger efterfrågan lite i samband med semestern, men det kan man inte riktigt se ännu, det kan stiga ännu mer när semestern drar i gång. Det är inte omöjligt, säger Sofie Quant, kommunikationschef på SPBI, Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet.

Under 2017 trädde den nya indexeringen av bensin- och diselskatten i kraft. Detta gör att skatten höjs årligen per automatik utan något beslut tas i riksdagen. Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) indexeras bensinskatten så att den växer i takt med ekonomin. 

– Om man inte indexerar blir bensinskatten lägre och lägre. Det är för att upprätthålla den styrande effekten som skatten har i dag, annars skulle den urholkas, säger hon. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.