Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 01:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/bensinpriset-rasar-trenden-kan-halla-i-sig-till-nasta-ar/

EKONOMI

Bensinpriset rasar – trenden kan hålla i sig till nästa år

Arkivbild.
Foto: Magnus Hallgren

Bensinpriset fortsätter att rasa när flera bensinbolag sänker kostnaden. Trenden kan tänka sig att fortsätta.

– Vi är inte jättelångt ifrån golvet, säger Johan Andersson, vd på Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet.

I spåren av det nya coronaviruset fortsätter priset på bensin att falla. Bensinbolagens rekommenderade pris ligger just nu på 12,48 kronor.

Dock kan priset både vara lägre och högre i olika delar av landet, understryker Johan Andersson. Han är vd på branschorganisationen Svenska petroleum och biodrivmedel institutet (SPBI).

– Det finns en botten i hur lågt priset kan sjunka. Jag vill inte uttala mig om hur långt det kan gå, men vi ligger inte jättelångt ifrån golvet eftersom skatter och avgifter utgör nästan tio kronor, säger han.

Två kända medlemsföretag är bensinmackarna Cirkle K och OKQ8. Den sistnämnda har sänkt sitt rekommenderade pris på 95 oktan med 20 öre under torsdagen. Totalt ligger det bemannade priset på 12,48 kronor.

Slutsatsen är att den fallande oljemarknaden har fått tydliga konsekvenser på bensinpriset. Det menar Christian Kopfer, råvaruanalytiker på banken Nordea.

– Oljepriset har i princip kollapsat och är väldigt lågt ur ett historiskt perspektiv. Dock börjar det nu komma förväntningar på att oljemarknaden kommer stabiliseras, säger han.

Christian Kopfer räknar med stigande priser redan i början av 2021. En förutsättning för att trenden ska vända är att priset på råolja stiger. Även skatter, dollarkursen och lokal konkurrens kan påverka priset. Dessutom påverkar konflikten mellan Ryssland och Saudiarabien – som befinner sig i ett priskrig över råoljan.

Samuel Ciszuk är oljeanalytiker på energiföretaget Els analysis. Även han tror att priset kommer fortsätta att falla. Det både under resten av året och 2021. Dock beror det på hur coronakrisen utvecklas.

Covid-19 leder till en minskad efterfrågan på oljeprodukter. Totalt har efterfrågan minskat med mellan 30 och 40 procent i Europa, enligt Johan Andersson. Coronakrisen innebär att allt färre människor kör sina fordon. I både Spanien och Italien råder vad som liknar ett utegångsförbud.

Trots det finns oljan kvar och den måste lagras. När coronautbrottet har dämpat sig och ekonomin åter är igång kommer lagren att fylla en viktig funktion.

– Det som händer när lagren byggs upp är att de fungerar som en broms för framtidens priseskaleringar. När efterfrågan ökar igen kan lagren användas gradvis, säger Samuel Ciszuk.

Även i Sverige syns en minskad efterfrågan på oljeprodukter. Visserligen inte lika stor som i övriga Europa, men när allt fler stannar hemma används bensin för personbilar betydligt mer sällan.

– Bilarna kör fortfarande och det finns en efterfrågan på drivmedel. Många kör ju även med diesel. Till exempel sjöfarten eller lastbilar, säger Johan Andersson.

Ämnen i artikeln

Bensinpriset
Oljepriset
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt