Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/bensinpriset-stiger-efter-oljeattackerna/

Ekonomi

Bensinpriset stiger efter oljeattackerna – läget liknas vid Kuwaitkriget

Foto: Magnus Hallgren

Oljepriserna stiger världen över efter attackerna mot de saudiska oljeproduktionsanläggningarna. Svenska bensin- och dieselpriser har redan höjts under dagen och spås fortsätta stiga under tisdagen. 

– Det är i paritet med hur det var under Kuwaitkriget, säger Johan Andersson, vd på Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet.

Attackerna i Saudiarabien har haft stark påverkan på världens oljepriser. Uppgångarna vid den inledande handeln var närmare 20 procent, men under dagen har det stabiliserats till runt tio procent upp. 

Priset på ett fat Nordsjöolja var vid lunchtid knappt 66 dollar, jämfört med 60 i fredags. 

Det har till viss del redan slagit mot drivmedelspriserna i Sverige och väntas fortsätta göra det i morgon. Johan Andersson, vd på Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet (SPBI), förklarar hur det hänger ihop: 

– Råoljepriset steg kraftigt när börserna öppnade i morse i Asien, sedan har det sjunkit tillbaka men är ändå omkring tio procent upp. 

– Det har en direkt påverkan på de långsiktiga prognoserna för vad raffinerad produkt kommer kosta under överskådlig framtid. Då måste man som bränslebolag agera ganska snabbt för att säkra sina marginaler, säger Johan Andersson. 

Johan Andersson, vd på Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet. Foto: Pressbild.

Flera av de stora svenska drivmedelsbolagen höjde under måndagsmorgonen sina priser. Både Circle K och OKQ8 justerade upp riktpriserna på bensin 95 och 98, samt diesel med 15 öre per liter. 

– Det är en reaktion på det som har hänt och de priser vi såg tidigt imorse, säger Lennart Olsson, ansvarig för prissättning av drivmedel på Circle K. 

En liter bensin kostar efter måndagens justering 15:53 kronor på Circle K. Det är en bit under rekordnoteringen tidigare i våras, när bensinen kostade 17:14 kronor per liter. 

– Vi ligger mer än en krona och 70 öre under det, så vi ser inte att det är tillbaka till de nivåerna på något sätt just nu. Men en fortsatt ökad oro kommer det med största säkerhet att vara en tid framöver, säger Lennart Olsson. 

Även Shell och dess ägare ST1 höjde priserna med 15 öre på måndagen. Det har dock inte med händelserna i Saudiarabien att göra, enligt Stefan Samuelsson, retailchef på ST1.

Deras prissättning har en dags eftersläpning, vilket innebär att effekterna av helgens händelser syns först i tisdagens pris. Då är ytterligare höjningar att vänta. 

– Man ska egentligen aldrig spekulera i sådant. Men vi kan väl utgå från att det sannolikt blir en effekt, säger Stefan Samuelsson. 

De kraftiga stigningarna i råoljepriset är enligt Johan Andersson på SPBI de största på mycket länge. 

– Det är i paritet med hur det var under Kuwaitkriget. Så det är en mycket, mycket stor händelse. Det är fem procent av världens oljeproduktion som påverkas, säger han.

Anläggningarna som attackerats tillhör det statligt kontrollerade oljebolaget Saudi Aramco. På sin hemsida skriver bolaget att produktionen minskar med 5,7 miljoner fat varje dag på grund attackerna. 

Johan Andersson vill inte spekulera i utvecklingen de närmsta dagarna. Men det som blir avgörande är hur långvariga problemen blir. 

– Alla producerande nationer sitter ju på lager av olja, och det är klart att nu äter man på de lagren under den första tiden. Men blir det här ett längre stopp så får man en längre påverkan på priset, och kanske en större påverkan, säger han. 

De stigande oljepriserna har haft både bra och dålig effekt på börsbolagen. Det svenska oljebolaget Lundin Petroleum steg med över sju procent under måndagen. Flygbolaget SAS, som redan pressas av höga bränslepriser, tappar omkring två procent. 

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 var vid lunchtid ner med omkring 0,5 procent. 

Läs mer: Trump öppnar landets oljereserver 

Läs mer: Attacken ökar risken för militär konflikt