Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/bensinupproret-lockar-nu-over-en-halv-miljon-bjuds-in-till-riksdagen/

Ekonomi

Bensinupproret har över en halv miljon medlemmar – bjuds in till riksdagsseminarium

Angelina Blohm Bokenhielm, 26, och hennes man Peder, 42, har engagerat sig i Facebookgruppen ”Bensinupproret 2.0”. Foto: Privat

Över en halv miljon personer är med i Facebookgruppen ”Bensinupproret 2.0” för att protestera mot priset på drivmedel. 

På lördag planeras möten, nästa torsdag är representanter inbjudna till ett riksdagsseminarium och den sista maj planeras en demonstration i Stockholm.

– Vi är vanliga människor som har fått nog, säger Peder Blohm Bokenhielm, 42, en av initiativtagarna.

Rätta artikel

Den 10 april skapades Facebookgruppen ”Bensinupproret 2.0”. Vid 20-tiden på onsdagen hade man passerat 517.000 medlemmar.

– Det kallas nu för en folkrörelse. Jag tycker att det är ett väldigt imponerande ord. Vi trodde aldrig att det skulle bli så här stort, säger Peder Blohm Bokenhielm, en av dem som tidigt engagerade sig.

På lördag klockan 13 planerar gruppen att hålla sina första sammankomster runt om i landet. Det sker på större parkeringsplatser vid stormarknader i Barkarby utanför Stockholm, Umeå, Jönköping, Helsingborg, Karlshamn, Sundsvall och Göteborg.

– Vi ska träffas på olika platser och prata ihop oss. Vi väljer att kalla det för sammankomster eftersom vi vill skapa en bra sammanhållning i gruppen så att vi står starka tillsammans framöver, säger Peder Blohm Bokenhielm.

Nästa torsdag har representanter från gruppen bjudits in till ett seminarium i riksdagen, öppet för samtliga riksdagspartier. Bakom inbjudan står Niklas Wykman, riksdagsledamot för Moderaterna. Till mötet kommer även Jacob Lundberg, chefsekonom på Timbro och doktor i nationalekonomi, för att tala om klimatåtgärder och skatter på utsläpp.

– Vi ska höra olika synpunkter och även lägga fram våra synpunkter, säger Peder Blohm Bokenhielm, som dock betonar att Facebookgruppen beskriver sig som politiskt obunden. 

Den sista maj planerar gruppen en stor demonstration i Stockholm, som man nu söker tillstånd för. Målet är att samlas vid Sergels torg eller Kungsträdgården och sedan gå mot Rosenbad. En tidigare planerad manifestation fick stoppas för att man inte hann ordna tillstånd. 

Bensinupproret protesterar mot skatterna som utgör drygt 60 procent av bränslepriserna. Gruppen kräver att moms och energiskatt tas bort på bensin och diesel och att bensinpriset hamnar ner mot 12 kronor litern. På onsdagen kostade en liter 95-oktanig bensin drygt 16,89 kronor.

– Vi vill ha ett pris som mer liknar resten av EU. Med all respekt för klimatet så är Sverige bland de främsta länderna när det gäller miljöpolitik. Vi är bland de bästa i världen på att återvinna och vi sopsorterar otroligt bra. Men Sverige står för en mycket liten del av hela världens utsläpp, säger Peder Blohm Bokenhielm.

Han menar att bilen kan bli en klassfråga för folk.

– Är det rimligt att varje individ ska behöva betala en sån hög skatt så att det känns som en straffskatt? Självklart måste vi gå över till elbilar och gå från fossila bränslen. Men att göra det på det här viset och säga: ”Ska ni köra fossilt ska ni betala extra mycket”, det går inte.

– En bättre elbil i dag kostar väldigt mycket pengar. Hur många har råd med en sån? Man skapar till slut en klassfråga: Vem ska få köra bil?

Läs mer: Risk för 18 kronor per liter i sommar 

Läs mer: ”Bensinupproret 2.0” på Facebook uppe i 400.000 medlemmar 

Läs mer: Branschorganisationen om Sveriges bensinpriser: Långt ifrån dyrast 

Läs mer: Så mycket stämmer de virala bilderna om Sveriges höga bensinpriser