Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Berg- och dalbana för bitcoin

Upp och ned för värdet på bitcoin. Arkivbild.
Upp och ned för värdet på bitcoin. Arkivbild. Other: Mark Lennihan

Kryptovalutan bitcoin rörde sig i kraftiga svängar upp och ned under nattens asiatiska handel.

Efter den historiska toppnoteringen på 11.395 dollar per bitcoin i onsdags eftermiddag föll kryptovalutan tillbaka ned under 9.300 dollar per bitcoin för att därefter återhämta sig något.

När den europeiska handeln började komma i gång rörde sig kursen kring 10.000 dollar per bitcoin.

Kryptovalutan, som skapades 2009, har historiskt pekats ut som en valuta som främst används i kriminella kretsar, då den gör det möjligt att göra stora transaktioner i hemlighet.

Men bilden av bitcoin har delvis förändrats och med nattens lyft har värdet på kryptovalutan mer än tiofaldigats under 2017.

Bitcoin ingår numera allt oftare som en komponent i portföljen hos kapitalförvaltare runt om i världen. Fast många kritiker varnar samtidigt för att bitcoins kraftiga värdestegring är en klassisk finansiell bubbla, utan koppling till reala värden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.