Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bergvärme allt hetare bland villaägare

Antalet svenska hushåll som byter till jord- eller bergvärme som uppvärmningsmetod för huset har ökat de senaste åren. Familjen Strömhage i Malmö är ett av dem.

Johan Strömhage bor med sin fru och två barn i Klagshamn i Malmö i ett renoverat hus som byggdes vid sekelskiftet.

För några år sedan visade husets elpanna tecken på att lägga av.

– Vi började undersöka vilka alternativ som fanns för uppvärmning. För oss var det viktigt att det skulle vara så underhållsfritt som möjligt, säger Johan Strömhage.

Familjen hade dessutom precis byggt en pool i trädgården så de visste att energiförbrukningen skulle öka.

De valde till slut bergvärme som innebär att energi utvinns ur berggrunden.

– Vår trädgård var för liten för att dra slingor i marken. Vi har borrat neråt i stället.

Kostnaden för hela installationen slutade på cirka 250 000 kronor. Familjens energiförbrukning har halverats, vilket innebär att kostnaden för uppvärmningen minskat med ungefär 15 000 kronor per år.

– Vi valde inte bergvärme främst av ekonomiska skäl. Vi kommer inte att räkna hem investeringen genom det vi sparar. Men det finns andra vinster. Jag tycker att bergvärme är bekvämt och dessutom ett framtidssäkert och slutet system.

– Det allra bästa hade varit om vi kunnat koppla upp oss på fjärrvärme, men vårt område finns inte med på Eons visionskarta för det.

För Johan Strömhage var det också viktigt att kunna styra bergvärmepumpen via webben.

– Jag är tekniskt intresserad och uppkopplad på många andra sätt. Det är praktiskt att kunna göra det från mobilen.

Fast en stor nackdel med bergvärme tycker familjen var den åverkan borrningen hade på trädgården.

– Det blev stora markskador när borrmaskinen skulle in och ut på tomten. Dessutom lade sig den borrmassa som kom upp som ett lager ovanpå växterna i trädgården. Det tycker jag man ska tänka på när man funderar på bergvärme.

Bergvärme är enligt Energimyndigheten i dag en av de vanligaste och billigaste uppvärmningsmetoderna för svenska hushåll.

– Försäljningen av bergvärmepumpar har gått upp de senaste åren. Många som haft direktverkande el har bytt till det. Det är en ganska het marknad, säger Martijn Jansen på Energimyndigheten.

Förra året ökade antalet hushåll som har berg-, jord- eller sjövärme med nästan 8 procent till strax under 400 000.

Men det är viktigt att kolla upp vissa saker innan man sätter igång med att ta in kostnadsförslag om att installera bergvärme. Det menar Johan Smeds, byggnadsteknisk rådgivare hos Villaägarnas riksförbund.

– Ett vanligt misstag är att man först inte kollar med sin kommun om man verkligen får borra ett hål. Det måste vara minst 20 meter mellan hålen och det kan ju hända att grannarna också har ett som ligger för nära, säger han.

Kolla också så att marken verkligen lämpar sig för borrning.

– Fast berggrund är bra, rullstensåsar i Skåne är mindre bra, säger Johan Smeds.

Ta in offerter från flera företag, är ett annat råd.

– Det är inte ovanligt att kostnaden ligger på cirka 150 000 kronor, men den kan variera beroende på hur gammalt hus man bor i och hur djupt företaget tycker att man bör borra, säger Johan Smeds som också påminner att arbetskostnaderna ger rätt till rotavdrag.

Han tycker dessutom att man helst bara ska anlita certifierade brunnsborrare.

– Och ta gärna med i avtalet vad som gäller för när trädgården ska återställas.

Fakta.BergvärmeVärmen utvinns ur berggrunden

Ett bergvärmesystem överför lagrad solvärme från berggrunden till husets värmesystem med hjälp av en värmepump.

En vanlig anläggning för ett småhus består av ett eller flera djupa hål som borras ner i berget.

Värmeupptagningen sker genom en slang där det flyter en vätska som ofta består av en blandning mellan vatten och frostskyddsmedel. Vätskan värms upp av berget till mellan fem och åtta grader. Värmen förs sedan upp med vätskan och koncentreras i värmepumpen. När vätskan lämnat ifrån sig all värme leds den ner i borrhålet igen.

Källa: Bergvarme.n.nu och Villaägarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.