Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Bermudez-Svankvist får sparken

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström meddelar att Arbetsförmedlingens Angeles Bermudez-Svankvist måste avgå.
Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström meddelar att Arbetsförmedlingens Angeles Bermudez-Svankvist måste avgå. Foto: Magnus Hallgren

Regeringen sparkar Angeles Bermudez-Svankvist från hennes post som generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) gav beskedet på söndagen, men undvek frågor om hur länge regeringen tyckt att situationen har varit ”ohållbar”.

– Det är en samlad bedömning av läget vi har gjort, att det inte fungerar med den generaldirektör vi har haft. Därför har vi beslutat att skilja Angeles Bermudez-Svankvist från det uppdraget med omedelbar verkan, säger Hillevi Engström.

Hon beskriver situationen på myndigheten som ohållbar, men hur länge den har varit det svarar hon inte på. Att beskedet presenteras två dagar efter Aftonbladets nyhet om Bermudez-Svankvists iögonfallande höga räkningar för mobilsurfande är inte mer än ett sammanträffande, enligt arbetsmarknadsministern.

– Arbetsförmedlingen har genomgått förändringar och det arbetet måste fortsätta. Men myndigheten måste få lugn och ro, säger Hillevi Engström.

Förre arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin (M) var ett av flera statsråd som hyllade Angeles Bermudez-Svankvists kompetens. Den borgerliga regeringen petade hennes socialdemokratiske företrädare Bo Bylund och satte henne på posten 2008. Om det är extra besvärande för regeringen att dess egen kandidat inte fungerade på posten svarar Hillevi Engström undvikande på:

– Det är viktigt för mig att myndigheten fungerar, att medarbetarna känner att det finns ett bra stöd och att arbetsro råder. Man har ett viktigt samhällsuppdrag och det är vad vi måste tillförsäkra oss.

Under de senaste åren har Arbetsförmedlingen stundtals varit hårt kritiserad. Inte minst tidigare i år då det visade sig att man betalat närmare 4,7 miljarder kronor till så kallade jobbcoacher – ett projekt som skulle ge arbetslösa jobb, men som inte blev någon framgång för många andra än de företag som fått pengar för satsningen.

På fredagen presenterade Aftonbladet uppgifter om att Angeles Bermudez-Svankvist mobilsurfat för 281.000 kronor sedan mars 2012 och i går, lördag skrev tidningen om att hennes man och dotter följt med henne på tjänsteresor utomlands.

Skriverierna ska ha varit droppen för styrelsen som meddelade att förtroendet var förbrukat.  Generaldirektören kontrade med att säga att hon inte heller hade förtroende för styrelsen.

Angeles Bermudez-Svankvist blir fortsatt regeringsanställd i åtminstone ett år då hennes direktörskap skulle löpt ut. Vad hon ska göra är inte klart, men Engström säger att man ”ska ta vara på hennes kompetens på ett lämpligt sätt”. Clas Olsson, som varit biträdande chef för Arbetsförmedlingen, kliver in som tillförordnad generaldirektör.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.